Макар сосовете да не са чак толкова популярни в нашенската кухня, те имат свойството напълно да трансформират някои ястия. Разбира се, не всички сосове са създадени еднакви и докато на едни разчитаме за да подобрят вкуса на дадено ястие, други са толкова забележителни сами по себе си, че се оказваме в постоянно търсене на рецепти, в които да ги внедрим.
Един от тези забележителни сосове, които успяват да трансформират не само едно или две ястия, е италианският сос тоната. Най-популярен е в ястието витело тонато, което представлява тънко нарязано печено телешко месо с каперси и полято със соса.
Традиционно сос тоната се приготвя с яйчен жълтък и олио, подобно на айоли, но съвременната рецепта ги заменя с готова майонеза, за да я опрости и удължи трайността на соса. Останалите основни съставки на соса са консервирана риба тон, лимонов сок и аншоа.
Дори и на пръв поглед тази комбинация от съставки да не ни се струва най-привлекателната, резултатът действително е впечатляващ - сос с интензивен умами вкус и кремообразна текстура. Ако харесваме салата с риба тон, то най-вероятно ще оценим и соса тоната. Освен това, за разлика от салатата с риба тон, вкусът на риба в соса е по-балансиран и цялостно не се усеща тежък.
Освен с печеното телешко, с което се поднася в ястието витело тонато, сос тоната се съчетава идеално и със зеленчуци. С него можем да си приготвим бърза и лесна салата, за която нарязваме краставица, настъргваме пармезан, капваме малко лимонов сок и завършваме с щедро количество прясно смлян черен пипер.
Как да приготвим сос тоната
В дълбока купа или буркан сипваме съдържанието на консерва риба тон (90-140 грама) и добавяме 2 с. л. екстра върджин маслиново масло.
Следва да прибавим 3 с. л. майонеза, 1 с. л. лимонов сок, 1 ч. л. каперси, 1 скилидка чесън и 2 филета от аншоа. Накрая пасираме съставките, докато сосът стане идеално гладък.
Подхожда идеално и на зеленчукови ястия, включително свежи салати като дресинг, както и на салата с паста. Чудесна гарнитура е и за печени зеленчуци, също стек тартар и карпачо. За най-лесно пък можем да го намажем върху пресен хляб заедно със свеж домат отгоре или просто да го използваме като дип за чипс, пише The Kitchn, цитиран от lifestyle.bg.
Италиански сос може да преобрази всяко месно и зеленчуково ястие
| пон | вто | сря | чтв | пет | съб | нед |
|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | |||||
| 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
| 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
| 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
| 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
7 развенчани мита за шофирането
22:20 / 09.11.2025
Кои са най-често използваните лечебни растения при хипертония?
21:28 / 09.11.2025
Андреа обвини Меди в кражба и лъжа
17:11 / 09.11.2025
Инцидент беляза грандиозния концерт на Галена
17:10 / 09.11.2025
Инфаркт и инсулт: Каква е разликата и какво да правим в първите м...
17:11 / 09.11.2025
Бояна Шарлопова е напът да съсипе бизнеса на покойния си съпруг
15:31 / 09.11.2025
Актуални теми
Зареждане ...

16:44 / 29.08.2025
1931







Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.