Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Изкуственият интелект превзема изкуството: Фотография, създадена синтетично, спечели престижна награда
Автор: Екип Burgas24.bg 16:27 / 18.04.2023Коментари (0)848
© Facebook
Германски художник спечели престижна награда за фотография с творба, създадена с помощта на изкуствен интелект, предадoха световните агенции. Борис Елдагсен заяви, че от самото начало е бил открит относно работата си и не е приел приза от Световните награди за фотография на "Sony", тъй като тези конкурси все още не са подготвени за разглеждане на творби с изкуствен интелект.

В средата на март изображението на две жени от различни поколения в цвят сепия, озаглавено "Псевдомнезия: Електротехникът", бе обявено за победител в творческата категория.

Тогава Елдагсен даде интервюта, в които обясни как е направил творбата и заяви, че е искал да предизвика дебат за изкуствения интелект. А резултатът от конкурса показва, че дори опитни фотографи и експерти по изкуството могат да бъдат измамени.

"Нещо в тази снимка не е наред и това е, че тя не е истинска, а е създадена синтетично“, казва фотографът.

Пред дни той коментира, че "изображенията, направени от изкуствен интелект, и фотографията не трябва да се конкурират помежду си в подобна награда".

"Кандидатствах като нахална маймуна, за да разбера дали конкурсите са подготвени за участие на изображения с изкуствен интелект. Не са", заявява Елдагсен.

"Предвид неговите действия и последвалото изказване, в което се отбелязват умишлените му опити да ни подведе и да обезсили предоставените от него гаранции, вече не смятаме, че сме в състояние да водим смислен и конструктивен диалог", казват в отговор организаторите на конкурса. Те посочват още, че са били подведени за степента на използване на изкуствен интелект и че Елдагсен заявил по-рано, че представя своя авторска снимка след намесата на такъв.

"След нашата кореспонденция с Борис и предоставените от него гаранции, преценихме, че представената от него фотография отговаря на критериите на конкурса и я допуснахме“, казват организаторите, цитирани от Би Би Си.

Много фотографи и художници се опасяват, че препитанието им е застрашено от инструментите на изкуствения интелект, които позволяват на всеки да създава впечатляващи изображения само с бърза текстова подсказка.

Бързото развитие на автоматичните генератори на изображения вече предизвика съдебни дела, тъй като тези програми се "обучават" на огромен брой изображения - много от които са със защитени с авторски права.

Миналата година произведение, генерирано от изкуствен интелект, спечели награда на Панаира в щата Колорадо, което предизвика размисъл в света на изкуството. През септември изображение, създадено по този начин, спечели държавен конкурс за изкуство в САЩ.

Използването на изкуствения интелект във всичко - от писане на песни и есета до автомобили без водачи, провеждане на онлайн терапии и развитието на медицината, е широко обсъждано през последните месеци.

Фотографи и художници, заявяват, че по-рано с лекота са можели да посочват изображенията, генерирани от изкуствен интелект. Сега обаче установяват, че това става все по-трудно.

Президент на Асоциацията на фотографите Тим Флач коментира пред Би Би Си, че е изживял шок от това колко лесно е било да се генерира изкуствено изображение на тигър, което много прилича на снимка, за която той е трябвало да влезе в клетката на животното.

Студенти по фотография пък изразяват тревогите си дали планираните от тях кариери ще продължат да съществуват и след няколко години.

Според други обаче изкуственият интелект е само още един инструмент за "може би нова категория изкуство, която няма да е по-малко ценна. Самата фотография някога е била ново и за някои заплашително изобретение“, посочват те.

Освен снимки изкуственият интелект генерира множество етични и правни въпроси, които все още остават без отговор, предаде bTV.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: