Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Изкуственият интелект съживява "The Beatles"
Автор: Екип Burgas24.bg 15:23 / 06.06.2023Коментари (0)381
©
Когато "The Beatles" се разпада преди 50 години, легендарната група оставя почитателите си да жадуват за музиката й. Но с помощта на изкуствения интелект тази жажда вече е отчасти утолена, предаде АФП.

"Събирайки" отново четиримата музиканти чрез преработка на последните творби на Пол Маккартни с младежкия му глас, тези записи показват най-новите технологични възможности, но и повдигат поредица от етични и правни въпроси.

"Плача! Толкова е красиво", написа слушател в YouTube под видео на генерирана с изкуствен интелект версия на сингъла на Маккартни "New" (2013). Гласът му е подмладен, а част от парчето се изпълнява от покойния Джон Ленън. Прави впечатление и версия на "Grow Old With Me", една от последните песни, написана от Джон Ленън и издадена след покушението срещу него. Тя е пресъздадена от ентусиаст в областта на изкуствения интелект, който се представя като "Dae Lims".

С подобрено качество на звука и бек вокали, които напомнят за апогея на групата от Ливърпул, най-емоционалният момент от песента е, когато в нея се включва и Пол Маккартни. "Полудявам, като чуя това. Плача", казва Стив Онотера, известен като SamuraiGuitarist онлайн във видео в платформата. Той добавя, че когато "The Beatles" се разделят, почитателите им са лишени от хепиенд. "Затова е много вълнуващо да ги видим, събрани изкуствено, но убедително, благодарение на изкуствения интелект", каза той.

Парчето "Heart on a Sleeve", дело на изкуствен интелект, който "събра" рапърите Дрейк и Уикенд, набра милиони гледания в ТикТок и други платформи. Използваната технология анализира и улавя нюансите в гласовете. Създателите вероятно сами изпълняват текста, след което прилагат "клонирани" желаните гласове, сякаш прилагат филтър върху снимка.

Темата за авторските права обаче е ключова. Юнивърсъл груп успя да премахне "Heart on a Sleeve" от стрийминг платформите, но това не пречи парчето да се появява онлайн на различни места.

Според Марк Остроу, адвокат по защита на авторските права, генерираната от изкуствен интелект музика е "сива зона". И музикантите, и звукозаписните компании имат право да търсят защита на правата си. Създателите на съдържание обаче твърдят, че изкуственият интелект се опира на правното определение за "справедлива употреба", нещо като изключение, пише БТА. 

Върховният съд на САЩ обаче възприе друга теза миналия месец, когато реши, че фотографка, чиято снимка на Принс е използвана от Анди Уорхол, има авторски права върху произведението.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: