Изненадайте всички с козунака на шеф Иван Звездев

Автор: Илиана Пенова
Коментари (0)
15:03 / 19.04.2025
1219
Освободете място на трапезата за звездния козунак на шеф Иван Звездев

Ако все още не сте приготвили козунаците за Великден, изненадайте всички с на трапезата като изпробвате тази рецепта за козунакът на шеф Иван Звездев.

Необходими продукти


1 кг брашно за козунак

5 яйца

300 гр. захар

200 мл прясно мляко

80 г краве масло

80 мл слънчогледово олио

1/2 капсула лимонова есенция

1 пак. ванилия на прах

1 щипка сол

За маяното тесто:

40 гр прясна мая - 3/4 кубче

1 с.л. захар

2 с.л. брашно

6 с.л. топла вода 

За намазване

жълтък + 1 с.л. прясно мляко

захар

Начин на приготвяне

 

Приготвяме маяното тесто. Слагаме маята в купа, стриваме леко с лъжица, прибавяме захарта.

 

Намачкваме добре, докато маята се втечни. Наливаме 6-8 с.л. топла вода, поръсваме с брашно. Оставяме за 15 мин., докато маята шупне.

 

В метална купа счукваме яйцата, които трябва да са със стайна температура. Прибавяме захарта, разбъркваме, поставяме сместа на котлона.

Затопляме до 20 градуса, като непрекъснато разбъркваме.

Пресятото брашно поръсваме с 1 щипка сол.

 

Прехвърляме яйцата и вече шупналата мая. Разбъркваме внимателно само в една посока.

Постепенно наливаме затопленото прясно мляко, поръсваме с лимонова есенция.

Добавяме топлото слънчогледово олио и половината от разтопеното масло, поръсваме с ванилия.

 

Замесваме меко лепкаво тесто. Прехвърляме го в купа, намазваме с част от останалото разтопено масло. Покриваме тестото с кърпа, оставяме го да втаса, но не напълно – за 30-40 мин.

Разделяме втасалото тесто на три топки, от които с намаслени ръце оформяме еднакви по дължина фитили. Намазваме повърхността им с разтопено масло.

 

Нареждаме фитилите един до друг, оплитаме на плитка. Прехвърляме в тава, намазваме повърхността с масло.

 

Поставяме козунака в студена фурна, оставяме го да втаса, докато удвои обема си. Намазваме повърхността с разбит с мляко жълтък, поръсваме със захар. Поставяме в ниската част на предварително загрята фурна. Печем на 180 градуса, след 15-18 минути се покрива с фолио и се пече на още 25-30 минути

Рецептата е публикувана на личния сайт на шеф Иван Звездев - zvezdev.com.

Виж коментарите (0)

Още по темата (164):
08.05.2025 Унищожават над 500 кг месо, 25 хил. яйца и 400 кг козунаци
02.05.2025 В първата десетдневка на май се очакват около 1 милион пътувания
27.04.2025 Направете това днес, за да ви споходи здравето и късметът в бъдеще
27.04.2025 Томина неделя е! Ето какво трябва да направите
26.04.2025 Утре отново се боядисват яйца
25.04.2025 Забраните на Светла събота
Още новини от Любопитни новини:
Ваня Червенкова: Започнах от цървулите на баща си
Историята на Деня на детето
Предупреждение: Удря ни силна магнитна буря
Натали Трифонова си взе "Довиждане" със зрителите: Ще се реве
Готвим с деца: Вкусна игра за малки готвачи за утрешния празник
Дарин Ангелов: Не са ме възпитавали в любов или всеотдайност към ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).