Изследване показа, че туршиите могат да бъдат много опасни за здравето

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:59 / 26.01.2022
649
Консервираните зеленчуци увеличават риска от рак. Зеленчуците се консервират, за да се забави значително скоростта на разваляне, като същевременно се запазват хранителните и вкусовите им качества. За тази цел в туршиите се добавят сол и киселина, пише Daily Express, цитирайки проучване на Световния фонд за изследване на рака.

Високото съдържание на сол променя вискозитета на слузта, която предпазва стомашната стена, и също така увеличава производството на съединения от нитрозогрупата. Прекомерният прием на сол води до първично увреждане на клетките и като следствие - до рак.

Ракът на стомаха е злокачествен тумор, възникващ в епитела на лигавицата на органа. То може да се развие във всеки участък и да се разпространи в други органи, особено в хранопровода, белите дробове и черния дроб.

Факторите, които допринасят за развитието на рак на стомаха, включват хранителните навици и фактори на околната среда като тютюнопушене, инфекциозни и генетични фактори.

Ракът на стомаха в ранен стадий обикновено има незабележими клинични прояви и неспецифични симптоми (диспепсия, загуба на апетит). Други симптоми на рак на стомаха (т.нар. синдром на "малките признаци") са астения, отвращение към месо, анемия и загуба на тегло. В по-късните етапи към симптомите се прибавят болка в епигастриума, повръщане и кървене при раздразнение или разпадане на тумора.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в България за...
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Карбовски с интересна среща
Божана шокира с изказване: Изпих парите от наградата в "Мастършеф...
Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на музикалната сцена с докуме...
Ивет Лалова показа бебето


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).