Качулати корморани вече гнездят и по Южното ни Черноморие

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
16:56 / 16.03.2013
1414
16 март 2013 г. Качулати корморани вече гнездят и по Южното ни Черноморие. Това установи екип на Българско дружество за защита на птиците, проучващ морските птици в Черно море. За пръв път на юг от Бургас е документирано сигурно гнездене на качулат или както още го наричат среден корморан. Наблюдението е направено от специалистите, в района на община Созопол. По време на изследването са видени над 50 качулати корморана в полет към местата им за нощувка. Голяма част от наблюдаваните птици са млади, което означава че все още не се размножават, докато възрастните качулати корморани, в тяхното характерно брачно оперение, се събират по двойки и заемат скалните ниши за гнездене.

"Видяхме само една птица в гнездото й" - разказва Владимир Младенов, участник в проучванията на морските птици. "От направените наблюдения, обаче, оценяваме броя на двойките подготвени за гнездене на минимум десет. Голяма е вероятността те да се увеличат с напредването на размножителния сезон" допълва Владимир.

До момента единственото потвърдено гнездене на вида в България е известно от скалите край Калиакра и Тюленово на север от Варна. Там размерът на колонията гнездящи качулати корморани достига до около 160 двойки.

Качулатият корморан обитава европейските брегове на Атлантическия океан, крайбрежието на Средиземно и Черно море. Гнезди на колонии в скални ниши, по стръмни скалисти или песъчливи брегове. Храни се предимно с дънни риби, които лови на дълбочина дори до 60 м. Видът е включен в Червената Книга на България в категорията "Уязвим".

Изследването на морските птици се прави от плавателен съд. Наблюденията и анализите на събраните данни се осъществяват в рамките на международния проект "Подготовка за идентифициране на Орнитологично важни места (ОВМ) по южното Черноморско крайбрежие" с участието на организации от България, Румъния, Турция и Гърция. Сред основните цели на проекта са осъществяването на проучвания на ключови места за хранене и пребиваване на обикновения буревестник и средния корморан, както и на всички колонии на средния корморан в Турция и България. До края на проекта ще бъдат картирани и идентифицирани морски Орнитологично важни места около най-важните за тези видове колонии. Докато протичат проучванията от плавателния съд по проекта ще бъдат обучени няколко доброволци от съседните ни страни - Румъния и Турция, както и от България, не само в проучването на морските птици, но и в прилагането на методи за тяхното опазване.


Виж коментарите (2)
Още новини от Любопитни новини:
Почина дизайнерът, изработил свещеническо облекло за папа Йоан Па...
Филип Киркоров празнува днес
Доста бременна е бившата на Борис Солтарийски
Нова любов в Hell's kitchen
Ето къде е единственото място в България, където Великден се поср...
Това са храните, които предизвикват най-силно отвращение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).