Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кафето е полезно за черния дроб, но в какво количество?
Автор: Екип Burgas24.bg 15:57 / 23.03.2024Коментари (0)1113
©
Чаша кафе сутрин не само ободрява, но и предпазва черния дроб от въздействието на токсини и други вредни вещества. По колко кафе на ден е полезно да пием за черния дроб?

"Кафето като хепатопротектор има няколко механизма на действие. Първо, то съдържа хлорогенна киселина, която има антиоксидантни свойства и предпазва черния дроб от оксидативно увреждане. Второ, кафето може да помогне за понижаване на нивата на чернодробните ензими като аланин аминотрансфераза (ALT) и аспартат аминотрансфераза (AST), които се повишават, когато този жизненоважен орган страда. Съответно може да се твърди, че кафето може да помогне за предпазване на черния дроб от увреждане. Струва си обаче да се разбере, че в този случай говорим за една или две чаши на ден. Превишаването на тази норма поради съдържанието на кофеин и други мощни вещества е изпълнено с проблеми със сърдечно-съдовата и нервната система", коментира хепатологът Игор Домнин.

"Учените са доказали, че пиенето на няколко чаши кафе на ден намалява риска от чернодробна цироза с 20%, както и предотвратява омазняването на черния дроб и го предпазва от негативние ефекти от консумацията на алкохол. Проучванията показват също, че редовната консумация на кафе може да намали риска от развитие на хронични чернодробни заболявания като цироза и рак. Факт е, че задълбочените изследвания доказват, че сериозните хронични чернодробни заболявания започват с по-леки неразположения, които засягат черния дроб, а кафето неутрализира вредните ефекти ежедневно", допълва специалистът.

Лекарят казва още, че в важно да запомните, че кафето не е единственият начин за защита на черния дроб. Здравословният начин на живот, включително здравословна диета и редовни упражнения, също може да помогне за предпазване на този орган от увреждане.

"Според учени, които вече няколко години изследват полезните свойства на напитката, има няколко вида заболявания, при които е доказано нейнио положителното въздействие върху лечението и профилактиката им. Това са болестта на Паркинсон (неврологично заболяване), болестта на Алцхаймер и други видове заболявания на нервната система. Заслужава да се отбележи също, че пиенето на 1-2 чаши кафе на ден намалява риска от диабет тип 2 (най-често срещаният тип диабет)", казва хепатологът.

Лекарят посочва и още една причина, поради която чаша кафе ще ви е от полза - кофеинът повишава количеството мастни киселини в кръвта, плюс нивата на ендорфин се повишават, което допринася за ефективността и продължителността на тренировките, пише actualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: