Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как BBC приспособи Шерлок Холмс към съвремието
Автор: Екип Burgas24.bg 17:08 / 11.07.2022Коментари (0)713
© Timothy Eberly в Unsplash
Шерлок Холмс- най добрият детектив в Лондон се появява през 1877 г със своя приятел Д-р Джон Уотсън в списание The Stand с история за борба срещу  мормони. 

Г-н Холмс е разследвал стотици случаи, като само 60 от тях са били написани от неговия  създател сър Артър Конан Дойл.  Той е участвал в романи, разкази, радиопиеси, видеоигри и филми по телевизията.

Той е вдъхновител на  много други разследващи герои чрез уникалния си начин за разкриване  на престъпления, а шанса наблюдение и дедукция  BBC приспособи Шерлок начело с Марк Гатис и Стивън Мофат.

BBC успя да пренесе Шерлок Холмс в 21-ви век и да го направи успешен с рейтинг от 9,1 в IMDb и 78% в Rotten Tomatoes. Нека разберем.

Желание към науката

В момента имаме много имитации на героят, но с различна степен на успех. За да бъдем  кратки, ще споменем  някои от най-добрите избори и други наблюдения, които направихме по време на нашето  BBC шоу.

Холмс има две противоположности: страст към  напредъка на науката и съветският живо. В шоуто но Би Би Си и творбите на Конан Дойл за първи път виждаме Холмс да бие трупове в моргата, за да разбере след колко време след смъртта посиняват.

Шерлок Холмс е вдъхновител за днешните измислени герои в редица съвременни научни и психологически изследвания. Неслучайно той получава шанс да използва постиженията в науката, за да разкрива нови престъпления.

Зависимост от наркотици

Зависимостта от наркотици я виждаме в живота и предаванията на ВВС. Най-известният детектив Шерлок Холмс понякога приема кокаин и морфин ,за да избяга от рутината на ежедневието . Поради законната продажба на  опиум, кокаин и морфин по време на Викториянци това не е било рядкост. Тези вещества водещи до смърт са били използвани за самолечение и развлекателни цели по времето на Викторианците.

Има две обяснения за употребата на наркотици от Холмс за развлекателни цели. Той ги е използвал като вдъхновение за своя "свръхактивен“ мозък, когато е нямал интригуващи случаи за разследване. Той с не е бил напълно запознат с неблагоприятните последици от употребата на наркотици.

Освен наркотиците, Холмс беше заклет пушач и често пиеше висококачествени алкохолни напитки ,но никога не прекаляваше. Освен това, ако той  беше жив днес, шанса той да попадне в онлайн казина с всички останали по време на локдауна( затварянето) според нас би бил доста висок.

Промяна на личността

Шерлок Холмс понякога изглежда подъл в творбите на Стивън Мофат и Марк Гатис. Например, той казва на децата, че дядо им е под земята, и това го прави да изглежда  неприятен и лекомислен спрямо редовният си клиент  Ръсел Тови.

Той също прекали с изказването си към   журналистката Кити Рейли от The Reichenbach Fall, че тя го отблъсква. Защо ТЯ би отблъсната човек? Може би защото е била егоистична, амбициозна и манипулативна, въпреки , че е общували с престъпници всеки ден.

Въпреки разликите в поведението им, може да се твърди се, че всички Шерлоци имат един и същ  характер, въпреки , че има разлика между поведението им и общественото мнение, което се е изградило. Холмс е сдържан и ограничен в романите си. Той е продукт колкото на  викторианска Англия, толкова и на напредничав учен.

Целта му е да е честен и да е професионалист в работата си. Като роден и израснал в края на двадесети век, ерата на грубостта и саморекламата Шерлок на Мофат и Гатис е повече егоист и нарцис. 

Приспособяването на Уотсън

Уотсън е ветеран, служил в Афганистан според класическата книга и поредицата на BBC. Уотсън не е просто герой или шут, който трябва да разчита за всичко на Холмс , както повечето фенове знаят.

Обаче той често влиза в ролята на някой, на който Шерлок може да сподели идеите си и като котва да поддържа  нивото( имиджа) на детектива.

Задачата на Уотсън е през по-голямото време да не се бърка в нещата на детектива. Докато влизаше в една стая, Холмс възкликна: Прислугата го направи. "Но Холмс!" Уотсън има задачата да отговори. "Как разбра това?" Холмс после ще обясни всичко. Въпреки, че Уотсън не е толкова интелигентен колкото Холмс, той е способен и нужен на Холмс, иначе той нямаше да го държи при себе си. И затова Уотсън не може да бъде представен никога като глупак.

В поредицата на BBC Мартин Фрийман го изиграва различно от това, което сме свикнали обикновено да виждаме, но въпреки това е базиран върху Доктора, който никога не сме виждали преди. Въпреки това ще бъдем неразумно, ако не кажем, че това е адаптация, която подхожда добре в нашия модерен свят.

Кое направи тези поредици сполучливи?

Важно е да се каже,че кастингът, изборът на разказ и сценарият определя успеха на поредицата.

Шерлок, на Мофат, е поглед върху себе си, както в повечето му творби. Поредицата също така изправят личностите на  героите  един срещу друг докато Шерлок и Джон отгатват гатанки и са дългогодишни  врагове като Мориарти и Ирен Адлер. Шерлок често  се напомня, че не е като останалите.

Той никога не съжалява за стореното,но аналитичният му ум му пречи да общува и да разбира обикновените хора по  начина, по който го прави Джон. Уотсън трябва да се справи с представата на обществото за него - като домашен любимец  или като негов постоянен приятел.

Взаимоотношенията  между Холмс и Уотсън винаги са предизвиквали любопитство дали двамата са имали сексуална връзка.

Героите в историята са рамо до рамо и се сближават с течение на времето  въпреки, че са смятани за двойка от случайните зрители. По едно време Уотсън изкрещя бурно: Аз не съм Гей! превръщайки го в непоносимост За изненада на феновете този майтап ги накара да се надяват, че в крайна сметка героите могат евентуално да бъдат заедно. Не знаем дали ще има  още сезони за в бъдеще (в момента има само четири налични).








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: