Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как да се справим с депресията след отпуск?
Автор: Екип Burgas24.bg 20:09 / 11.08.2019Коментари (0)2375
© Pixabay
Даже и добре да си поживее човек по време на отпуската, тя все някога свършва. Идва време, когато банските се прибират дълбоко в гардероба, а морето остава далеч в миналото.

Какво да правим и как да се спасим от бездната на постотпускарската депресия, попитахме проф. Захарина Савова, психотерапевт.

След като сте се завърнали от ваканцията у дома, какво правите:

А) взимате си душ, сипвате чаша с вино или бира и не искате да говорите с никого

Б) лягате на дивана, включвате телевизора и се отнасяте

В) сядате пред компютъра и започвате да търсите оферти за следващите си пътувания...

Депресията след отпуската всъщност може да има различни проявления – човек се чувства нервен, уморен, апатичен, сутрин не му се става или вечер не може да заспи, а през деня има проблеми с концентрацията. Най-често към всичко това се добавя и нервност на работа, омраза към шефа, отвращение към колегите. Тези симптоми могат да продължат и 2 часа, но може да се проточат и цяла седмица.

Завръщането след ваканцията към работния ритъм

Може да се определи като своеобразна миникриза, към която трябва да се подходи сериозно. Още повече, че често точно тогава с пълна сила лъсва недоволството от работата или от половинката. Неслучайно и според различни проучвания след отпускарския период в началото на есента се подават и най-много молби за развод.

Наистина, отпуската е период, през който можем да помислим и да разберем дали не работим на много високи обороти, обяснява проф. Савова.

Има много хора, които не си дават сметка на какъв висок ритъм и стрес са подложени през останалото време. И отпуската може да ги предизвика да помислят "аз какво правя със себе си - работя по 12 часа на ден, не си позволявам да разпусна, не отделям време за семейството или приятелите си, не се грижа за себе си".

Така отпуската може да ни донесе своеобразно отрезвяване,

казва проф. Савова. Тя уточнява, че все пак не бива да се бърза и да се правят резки и кардинални промени, без да се добре обмислени. В същото време обаче е изключително важно човек да си даде сметка, че не е почивал достатъчно, да види добрите неща в живота си и да премахне тези, които не му харесват.

Нормално е депресивното състояние да отшуми в рамките на седмица. Всеки страда по различен начин, но най-често в подобна "дупка" изпадат хората с по-натоварени професии, както и такива, чиято работа изисква висока концентрация и отнема много време и усилия, както и хората, които са в средна и по-късна възраст, изброява проф. Савова.

Моята препоръка е да си предвидим поне един ден за настройване между почивката и работата, казва проф. Савова. И уточнява, че не е разумно да се прибирате в неделя след полунощ, когато трябва да сте на работа в понеделник.

Друг вариант е изобщо да пропуснете понеделника като по този начин ще избегнете нервите за трескавото начало на седмицата, а и работната ви седмица ще бъде по-кратка.

Какви са най-важните правила, които трябва да спазваме, след като еуфорията спадне и рутината отново започне да ни превзема?

Когато пътувате и почивате, се сблъсквате с нови и различни неща. Когато се приберете у дома и тръгнете на работа, безпокойството, че не правите нещо "ново и различно" може да бъде направо побъркващо. Обикновено това положение продължава няколко седмици, докато животът навлезе в нормалния си ритъм. Затова даже и да няма как да си вземете нова отпуска, опитайте се да планирате и организирате малки бягства от действителността през седмиците до следващата по-голяма ваканция.

Добре е да се направи планиране за цялата следваща година – например поне две по-дълги почивки по възможност и няколко по-кратки, съветва проф. Савова. По думите й при това положение стресът за тялото ще бъде по-малък. Защото тялото изпитва стрес и напрежение не само когато се наложи бързо и рязко преминаване от почивка към напрегнат работен ритъм, но и обратното – когато от много сериозно темпо на работа изпадне в "нищоправене".

Психотерапевтката препоръчва през първия работен ден след отпуската да не се втурваме през глава към изостаналите и предстоящите задачи. Ако още в първия ден се опитате да свършите всичко, което ви се е натрупало, докато сте били в отпуска, организмът ви отново ще попадне в свръхстрес, а не бива да се забравя, че тялото има нужда от плавна адаптация, казва проф. Савова.

Затова преди да се завърнете към обичайния си работен ритъм, е необходимо да се заредите с позитивна енергия – дали ще е с шоколад, дали чрез среща с приятели или хубав концерт. Важното е да намерите своя начин за профилактика срещу нервен срив. По възможност, ставайте няколко минути по-рано от обичайното. Така ще имате време само за себе си – да наредите мислите и деня си.

Източник: clinica.bg



Още по темата: общо новини по темата: 1303
18.06.2021 »
21.05.2021 »
21.02.2021 »
28.01.2021 »
23.12.2020 »
06.12.2020 »
предишна страница [ 1/218 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Близки издирват Димитър Малинов
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: