Как да върнем нежеланите подаръци?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:49 / 02.01.2016
1003
След голямото пазаруване идва време и за "голямото връщане". Нежелани подаръци за стотици милиони са върнати от потребителите по целия свят в последните дни. Само във Великобритания една четвърт от намерените под елхата изненади са били нежелани.

И в България имаше хора, които намериха под елхата неща, които не им харесват. "Получих много подаръци, но за съжаление някои от тях - дали с размера, дали с цвета - не ме устройват. Затова моите близки не се сърдят, че аз ще ги заменя", призна Евелина Йорданова.

Евелина е късметлийка и ще успее да замени ненужните подаръци. По-големите търговци вече дават възможност до седмица или дори до месец да получим парите си обратно, ако не сме уцелили покупката. Изискването - всичко върнато да не е ползвано и да е с етикет.

"Съгласно закона единственият вариант, при който може да се върне нещо е при установяване на дефект или повреда, но добрите търговски практики ни водят към това да се връщат различни артикули - дори и при неудовлетворение на клиентите", коментира Силвия Даянова, която работи като маркетинг мениджър в магазин. Вариантите за връщането на стоките са с касова бележка или "карта за замяна". По-лесно е да върнем стока, ако сме пазарували в интернет.

"Трябва да знаем, че можем в 14-дневен срок след като е доставена стоката - да я върнем. Ние не можем точно да видим на монитора точно какво ще купим и когато получим стоката не винаги отговаря на цвета и затова много от хората връщат стоката", обясни Игнат Арсенов от Европейския потребителски център. Но и в мрежата правата ни не са неограничени.

"Има и продукти, които не могат да се връщат, дори и да са купени в интернет заради тяхното естество - например козметика и ли бельо", обясни Богомил Николов от "Активни потребители". И все пак жалби от недоволни потребители не липсват - най-често заради търговци, които се укриват и връщането на стоки става невъзможно.

"Можете да върнете стоката на търговеца без да търпите каквато и да е санкция, но е възможно да сте ангажирани по разходите по връщането", обясни Константин Арабаджиев от Комисията за защита на потребителите.

Най-много подаръци, както всяка година, се очаква да върнат дамите. Във Великобритания най-нежеланият дар за тях е била моторна резачка, а у нас най-често след празниците връщат дрехи, бижута, обувки и книги. Ако все пак има повреда или дефект на някои от стоките, които сме закупили, можем да търсим и помощ от Комисията за защита на потребителите.

Източник: Нова тв

Виж коментарите (0)

Още по темата (127):
25.02.2016 Коледните къщички на "Тройката" остават до средата на март
19.01.2016 Демонтират елхата на "Тройката"
13.01.2016 До края на месеца коледната украса на Бургас отива на склад
06.01.2016 Кметът честити Коледа на арменците в Бургас
04.01.2016 Над 6800 глоби за шофьори в дните около Нова година
04.01.2016 Голям интерес за празнуване по морските курорти имало по празниците
Още новини от Любопитни новини:
Нина Добрев пострада жестоко при инцидент с мотор 
Шер за 78-ия си рожден ден: Ще го прекарам, крещейки под възглавн...
Зад кулисите на "Капките": Какво не видяха зрителите в последния ...
Първият ерген посрами Алек
Камила затяга контрола над крал Чарлз
Цъфти българската Роза Дамасцена – можете да си направите домашно...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).