Как да ядете сладко, без да пълнеете?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:38 / 27.03.2024
1143
Защо мозъкът ни принуждава да ядем сладки и мазни храни? Корените на силната любов към мазните и сладки храни трябва да се търсят в нашето далечно минало. Например дневната нужда от калории на първобитния човек е била около 4000 kcal за жените и 5000–6000 kcal за мъжете. 

Нашите предци са били невероятно мобилни: те са ловували, събирали и понякога са изминавали повече от 30 км на ден. Най-лесният начин да си осигурите "гориво“ е да ядете сладки и мазни храни. Разбира се, не можем да ядем сладки и мазни храни в големи количества, защото дневният ни разход на енергия не е толкова висок, колкото в първобитните времена. 

Освен това съвременните мазни и сладки храни са много различни от тези, които са яли нашите предшественици. 

Как да се научите да ядете по-малко сладко без стрес? Захарта е един от основните проблеми на човечеството днес. Или по-скоро не става въпрос толкова за захарта, а за нейното количество. 

Самата захар съдържа глюкоза, а това е ефективен източник на енергия за функционирането на почти всички системи на тялото, включително мозъка. Но факт е, че консумацията на захар в наши дни е надхвърлила всички разумни граници. Препоръчваният от СЗО прием е 25 грама на ден, тоест приблизително 5 чаени лъжички. 

Ето най-ефективните съвети. 

1. Не пийте захар 

Най-простата и ефективна точка. Спазвайте стриктно правилото: без сладки напитки.

2. Следвайте принципа "по-тъмното е по-добре“. 

Ползите от черния шоколад са потвърдени от интересни изследвания. Например, ако ядете 25 г черен шоколад на ден в продължение на четири седмици, нивото на хормона на стреса кортизол намалява, ставаме по-спокойни и по-щастливи. 

3. Яли ли сте десерт? 

Сега отидете на разходка Физическата активност помага за контролиране на нивата на глюкозата, което намалява риска от диабет. Опитайте да направите това: ако ядете сладко, планирайте 30-минутна тренировка. 

4. Изберете най-скъпото и вкусно 

Избирайки най-скъпите сладкиши, които можете да си позволите, вие убивате два заека с един камък. Първо, няма да купувате много. Второ, скъпият шоколад или бонбони обикновено са с по-високо качество. 

5. Не яжте скрити сладкиши Това означава премахване на всички храни с добавена захар от вашата диета. С изключение на един законен десерт на ден. 

6. Яжте, когато искате най-много 

Всеки от нас има време "Х“, когато краката го отвеждат в сладкарницата. Запазете своя законен десерт само за този път, а в други случаи направете всичко възможно да не се поддавате на изкушението. 

7. На сутринта 

Първо, има по-голям шанс да изразходвате енергия през деня и излишните калории няма да се съхраняват "в резерв“. Второ, ще започнете сутринта в страхотно настроение и ще ви бъде по-лесно да устоите на други хранителни изкушения. 

8. И все пак контролирайте размера на порциите 

И така, порция десерт, която ви позволява да бъдете стройни и здрави: 20–30 г. според actualno.com.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Защо е трудно да убием муха, дори и с вестник?
Не посягайте към тези храни и коремът ви вече няма да се подува
Валери и Мария Бакалова не са се виждали два месеца
Това ви чака през май според датата ви на раждане
Трик на WhatsApp, за да разберете местоположението на човек, без ...
Керана дебютира в театъра, скоро я гледаме в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).