Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как император Веспасиан създава центъра на хазартните залози в античния свят
Автор: Екип Burgas24.bg 14:46 / 23.12.2022Коментари (0)1014
©
Колизеумът. Виждали сме го безброй пъти на екрана  – от филми като "Гладиатор“ или видеоигри като "Сянката на Рим“. Гледали сме документални филми, някои от нас дори сами са посещавали това историческо място, но не много хора подозират колко важно е било то в историята на хазарта. Сега за нас има удобството на електронните залози с възможности като bet365 Бонус Код, но в античните времена всичко е било различно. Завършен през 80 г. сл. н. е. само 10 години градеж и е трябвало да бъде подарък на император Веспасиан за хората. Разбира се, този "подарък“ най-вероятно идва с определени мотиви, предназначени да напълнят собствените му джобове.

Нещото, което трябва да отбележим е, че хазартът е бил особено разпространен в Рим (обичай, който освен много други неща, са взели от гърците), до точката, в която римляните често са се молели и давали дарения на богинята Фортуна за късмет по време на хазартни залози. Всички, от императора до най-низшия селянин, са залагали и въпреки факта, че толкова често свързваме гладиаторите с Колизеума, гладиаторските школи са съществували стотици години преди изобщо да бъдат замислени. Повечето арени обаче са частна собственост и в резултат на това – извън обхвата на императора. Като ги кани на най-голямата арена точно в центъра на Рим, буквално надолу по улицата от Римския форум, той има перфектното основание да ги обложи с данък. Хазартът, от друга страна, не е бил облаган с данъци, което е доста странно – днес всички хазартни дейности са обект на огромни данъци, така че защо хазартът в древен Рим не е бил облаган с данъци е интересен въпрос.

Римляните обичат хазарта прекалено много, до точката, в която той често вдъхновява бунтове и други престъпления. Разбира се, днес може да изглежда странно да си представим, че простото залагане на гладиаторски мач или игра на зарове може да предизвика бунт, но това не е толкова различно от събитията, които се случват днес по време, да речем, на футболни мачове. Независимо от това, хазартът е бил законно забранен по време на управлението на император Август, НО с компромиса, че обикновените хора са имали право да залагат само по време на Сатурналии – едноседмичен фестивал, посветен на бог Сатурн. В резултат на това хазартът официално се смята за "свещена“ дейност и не можеше да се облага с данъци. От друга страна, римските служители са до голяма степен протопримерът на "Прави както аз казвам, а не както аз“ и доста често участват в хазартни дейности помежду си въпреки забраната. Самият Август веднъж губи 30 000 сестерции, докато залага на мач в Колизеума (30 пъти повече от годишната заплата на войник).

Важно е да се отбележи, че на жените, макар и да им е било позволено да гледат гладиаторските игри (в края на краищата, много от продуктовите препоръки, които гладиаторите са направили, са предназначени специално за домакини… така че нещата не са се променили много през последните 2000 години), но не им е било разрешено да залагат на тях, дори и по време на сатурналии. Вместо това те имат собствен фестивал – Бона Деа – където вече могат да залагат на различни игри. Говорейки за игри, заровете са много популярни като средство за залагане в или около Колизеума, понякога дори повече от залагането на събитията, случващи се на Арената! За някои римляни хазартът е просто една от многото атракции, които Колизеумът предлага, а не основното събитие. Разбира се, с преобладаването на игрите със зарове, много дилъри започват да използват модифицирани зарове, за да постигнат желаните резултати и да измамят бедните хора за парите им. Не е известно дали подобни измами са се случили по време на залагания на гладиаторски мачове или други атракции на Колизеума, но се обзалагаме, че са.

В заключение, извън елита на Рим, който много малко зачита собствените си закони, на мнозинството не е позволено да залага, въпреки че искат (освен спомената една седмица в годината). Може би с малко далновидност и известна регулация, императорът е могъл да спечели още повече печалби от своя несъмнено много скъп "подарък“ за народа си.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: