Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Каква е разликата между Американски футбол и Ръгби?
Автор: Екип Burgas24.bg 18:16 / 16.02.2021Коментари (0)5868
©
Ръгбито е спорт с доста дълга история, като датира още от 1820 година, когато силно е наподобявало на футбола, но със съществената разлика, че е било позволено топката да се хваща с ръце и да се удря с крак. За пръв път през 1823 година във Великобритания при игра на ръгби един от играчите хваща топката в ръце и започва да бяга към противниковото поле. Не след дълго, този прийом бил официално приет в играта на ръгби. Смята се, че американският футбол е възникнал именно като разновидност на ръгбито, като той е започнал да се развива на територията на САЩ в края на 19-ти век. 

Различията в двата спорта започват още от игралното поле, като при американския футбол то е с дължина от 110 метра и ширина от 49 метра, а при ръгбито то е малко по-дълго и достига 120 метра, при ширина от 68 метра. Разбира се, това е предпоставка за повече бягане, но тук трябва да отбележим, че в ръгбито отборите са с по 15 човека, докато при американския футбол те са 11. За сметка на това обаче в ръгбито има две полувремена по 40 минути и на практика по време на тях няма никакви почивки. В това отношение участниците в американския футбол получават повече почивки, тъй като те играят четири четвъртини от по 15 минути. Те са и много по-добре екипирани, като облеклото им включва каска и различни предпазители по тялото, като доста напомня на това при хокея. Състезателите по ръгби изглежда нямат страх от болка и контузии, тъй като при тях екипировката не се различава особено от тази при останалите спортове, като някои състезатели използват и предпазител за устата. Различава се дори топката, с която се играе, като в двата случая има овална форма, но при ръгбито тя е малко по-голяма и тежка.

Що се отнася до правилата, то може би най-съществената разлика е, че при ръгбито играчите нямат право да подават напред топката с ръце, а само да се придвижват с нея или да я ритат с крак. В американския футбол обаче това е позволено. Целта в двата спорта може да е сходна, но точкуването е различно. При ръгбито четири точки се дават, когато играч затисне топката с тялото си зад крайната линия в полето на съперника. По две точки се отсъждат за отбелязване на гол кик и дузпа, като и в двата случая се изпълнява удар с крак, а топката трябва да премине между двете греди на вратата. Една точка пък носи дроп гол, което представлява гол при удар от ръце. 

В американския футбол максимума от точки идва при тъчдаун, което е занасянето на топката зад крайната линия на съперника, като това носи шест точки. Подобно на ръгбито и тук също има възможност за печелене на точки при точен удар във вратата на противника, а също и така наречения Сейфти, който носи две точки при поваляне на противниковия играч в крайната зона.

Сред родните букмейкъри богато разнообразие от пазари за ръгби и американски футбол предлага онлайн сайтът на Winbet, като на разположение там е и възможност за залози на живо, което както и при останалите спортни залози носи допълнителна доза адреналин. Букмейкърът пък понякога предлага дори тематични бонуси, като последно в сайта можеше да бъде намерена оферта за пет лева бонус за всеки направен тъчдаун по време на последното Супербоул издание.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ЕС-Китай
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: