Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Каква е връзката между една българка и Ален Делон?
Автор: Екип Burgas24.bg 08:56 / 20.04.2023Коментари (0)21739
©
Нова книга за живота на френската филмова икона Ален Делон излиза на 5 май в родината му, съобщи АФП. 87-годишният световноизвестен актьор никога не е издавал автобиография, така че "Любови и спомени“ (Amours et Memoires) с дълъг предговор от самия него вероятно най-много се доближава до истината за противоречивия му характер.

Авторки на книгата на издателство Editions de La Martinière са българката Деница Банчева, която от 1991 г. живее в Париж – доктор по литература, филмов историк и писател, и Лилиана Роска – близка сътрудничка на актьора, събрала оригиналните свидетелства на личности, които добре го познават. Сред тях са негови приятели и колеги като режисьора Коста-Гаврас, който го нарича "звяра на френското кино, незаменим и неподражаем“, Брижит Бардо, Клаудия Кардинале, София Лорен, Джейн Бъркин, Натали Бай. Жан-Франсоа Делон, брат на актьора и асистент-режисьор във филмите "Борсалино“ и "Вдовицата Кудерк“, пък разказва за детството им, илюстрирано с непоказвани до момента снимки.

Макар животът на Ален Делон извън екрана да е бил изпълнен с бурни връзки и скандали, той не крие, че успешната му кариера се дължи "на жените и е за жените“. Актьорът признава, че винаги е искал за жените в живота си да бъде "най-добрият, най-красивият, най-силният“. Сред тях той цитира имената на актрисите Брижит Обер, Мишел Корду, Роми Шнайдер, Натали Делон, Мирей Дарк, както и на модела Розали ван Бремен – майка на двете му последни деца.

Книгата прави дисекция филм по филм на продукциите, които превръщат Делон в олицетворение на "готиния мачо“ самотник, започвайки от най-ранните класики от 60-те като "Горещо пладне“ и "Самурай“. За този си статут актьорът благодари на жените в живота си начело с Роми Шнайдер, с която си партнират в "Басейнът“ и с която имат бурна връзка, и на съпругата си от 1964 до 1969-а Натали Делон, която е била принудена в този период да го дели с много други жени, признава той. "Никога не съм мечтал да бъда актьор. Влязох в професията и продължих да играя благодарение на жените и за жените. Любовта винаги ме е подтиквала да надскачам себе си“, изповядва се звездата.

В книгата "Любови и спомени“ има и някои неща, които се огласяват за първи път, като например посмъртно писмо, което Делон адресира до Роми Шнайдер след самоубийството й, както и декларацията му, че никога не е имал любовна връзка с Брижит Бардо, "колкото и странно да изглежда“. "От 65 години имаме най-доброто приятелство, което може да съществува“, изтъква актьорът. В писмо, отпечатано в книгата, Бардо пък казва за Делон, че притежава "величието на лъв…тайнствеността на черна пантера…зъбите на вълк“. В ръкописно свидетелство рано оттеглилата се от светлината на прожекторите актриса го определя като "доминант, който прикрива уязвимостта си, като намира убежище в самотата“.

"Ако има нещо, с което се гордея, това е моята кариера“, подчертава Делон и отдава дължимото и на великите режисьори, които са го "формирали и усъвършенствали“ като Рене Клеман, Жан-Пиер Мелвил, Лукино Висконти, който го снима в "Гепардът“ (1963), и Джоузеф Лоузи, който разкрива драматичния му потенциал в "Господин Клайн“.

В книгата, която критиците определят като "хвалебствена“, е отредено много по-малко място на противоречивите моменти и подробности от живота на актьора – например за сина от певицата Нико, за когото се твърди, че е от него и когото той отказва да признае, за обвиненията в насилие към жени и към собствените му деца, или за връзките с подземния свят и подкрепата за крайнодесния Национален фронт във Франция.

Делон, на когото мелодрамата не е чужда, завършва предговора си, перифразирайки Алфред дьо Мюсе, с думите: "Ако трябва да умра утре, нека Бог направи да бъде от любов. Искам хората да казват за мен: "Той често страдаше, понякога грешеше, но обичаше. Живя истински, а не е изкуствено същество, създадено от гордостта и скуката му“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: