Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какво е важно да знаем за съвременните възможности за хидроизолация
Автор: Екип Burgas24.bg 17:37 / 15.10.2021Коментари (0)1171
©
По време на строителството защитата от вредното въздействие на влагата играе огромна роля. Правилната изолация от водата е важна предпоставка за правилната и надеждна експлоатация на сгради и съоръжения. Добре направената хидроизлация увеличава експлоатационния живот на сградата или всяко друго съоръжение. Ето защо правилният избор на материал за защита от влага вече е половината от успеха. Нека да видим кои са най-препоръчителните материали за хидроизолация.

Битумна изолация

Битумът е материал, който се използва в различни видове строителство, включително в промишленото и пътното. Материалът също така получи огромна популярност и по отношение на крайградското строителство. И в това няма нищо чудно - битумът гарантира високото качество на извършената работа, без значение дали става дума за основна или спомагателна такава.

Битумната хидроизолация се използва при разнообразни обекти. Става дума за най-простият материал, като качеството на извършената работа е еквивалентно на това, при което са използвани по-скъпи аналози. Битумът е получен при процеса на дестилация на петролни продукти и е подходящ за хидроизолация както на основи, така и на подземни конструкции. С негова помощ се извършват покривни ремонти, както и върши чудесна работа за премахване на течове в различни съоръжения.

Ако в битума няма добавки, той е в твърдо състояние. Тогава се характеризира с липса на еластичност и прекомерна крехкост. Тези недостатъци лесно могат да бъдат елиминирани чрез добавяне на различни примеси в състава. Така материалът вече може да се похвали с по-качествени характеристики. Преди да започнете работа със закупената битумна хидроизолация, тя трябва да се затопли. Едва когато се достигне определена температура, тогава е възможно постигането на максимална надеждност на хидроизолацията и се разкриват най-важните свойства и качества на състава.

Всеки опитен строител знае, че дори на твърда повърхност с течение на времето могат да се появят пукнатини. По време на строителството това е опасно, тъй като поради проникването на влага и контакта й с металната армировка съществува опасност от образуване на корозионни процеси и редица други проблеми. И тъй като основата носи постоянно външно натоварване, можете да се сблъскате с много сериозни проблеми – затова е важно да се  погрижите за добрата хидроизолация.

Гео текстил

Геотекстилът е специален материал, изработен от синтетични полиестерни или полипропиленови влакна. Продава се на рула с различна ширина.

Материалът може да изпълнява различни функции: отделни слоеве от насипни материали (пясък, почва, натрошен камък) или равномерно разпределяне на техните натоварвания.

Геотекстилът защитава дренажната система на дълбочина, като премахва водата и почвата под тръбите, не ерозира и не се отмива.

Също така, той филтрира подземните води и задържа малки частици, които наводняват дренажни отвори и намаляват ефективността на цялата система.

Други негови предимства са, че предпазва тръбите от корените на растенията и намалява вероятността от деформация на тръбите, като увеличава живота на дренажа.

ВИДОВЕ ГЕОТЕКСТИЛ

Тъкан геотекстил

Той е изтъкан като обикновена тъкан: нишките са свързани заедно на стан под прав ъгъл. Материалът се оказва много издръжлив и устойчив на повреди, но по отношение на нивото на филтрация не е достатъчно надежден. Ето защо при създаване на пътеки и платформи е по -добре да се заложи на тъкани за разделяне на слоеве.

Нетъкан геотекстил

Съществуват два вида. Първият е геотекстил, пробит с игли. Създаден е на няколко етапа. Първо се приготвя хлабав, подобен на памук слой. След това този слой се уплътнява с игли, които стягат и закрепват нишките по хаотичен начин.

Вторият тип е така нареченият термозавързан геотекстил . Изработва се чрез запояване на влакна при висока температура. Наподобява решетка с куп дупки с различни форми.

И двата нетъкани материала са подходящи за дренаж. Въпреки това, материалът, пробит с игла, е по-гъвкав, има по-добро разтягане и по-лесно преминава през водата.

Всеки собственик на частна къща или лятна вила мечтае за добре поддържани градински пътеки. Как да се уверите, че няма плевели, пътеките са спретнати и сухи?

Преди се смяташе, че натрошеният камък помага от плевели и локви. Но има по-успешен материал, който успешно ще замени добре познатия трошен камък. Това е дренажна мембрана. Премахва влагата и предотвратява растежа на плевелите. Материалът се продава в ролка с различна ширина.

Дренажна мембрана

Тук става въпрос за дренажна профилирана мембрана, изработена от устойчив етилен. Тя не се разлага, устойчива е на химикали, замръзване и високи температури.

Притежава издатини (подобни на тръни), благодарение на които цялата влага се отклонява в почвата.

Мембраната е в състояние да издържи големи натоварвания без допълнителна деформация. Трябва само да поставите 10 см бетон като подсилено уплътнение.

Дренажната мембрана е по-изгодна, в сравнение с натрошения камък. Дебелина на материала 9 мм. равен на 80 см. слой от натрошен камък (фракция 5-20 мм.). Благодарение на тази хидроизолация може да спестите много и да създадете чудесни градински пътеки по-бързо и по-лесно. Ако запълните пътеките с дребни каменни отломки, след време ще забележите, че камъните са се забили в земята и плевелите отново покълват. Това няма да се случи, ако използвате дренажна мембрана.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: