Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какво представлява кредитният риск?
Автор: Екип Burgas24.bg 15:57 / 19.04.2022Коментари (0)563
©
Кредитният риск е възможността да изпаднете в неблагоприятно финансово положение, или по-просто казано да нямате налични средства и да не можете да обслужвате кредита, който сте изтеглили, както е описано по договор. Кредитната компания, от своя страна няма да може да си вземе обратно сумата, която ви е отпуснала заедно с лихвата. Това автоматично ще означава приключване на вашите кредитни отношения. Затова най-важното, което се прави при сключването на договор е оценяването на риска.

Как се оценява кредитният риск

Съвсем нормално е да не може да се предвиди напълно дали един клиент ще оправдае очакванията и ще си изплати заема или крайният резултат ще бъде загуба за кредитната компания. Има ситуации при които хора, които попадат в графата клиенти с малък кредитен риск, могат да закъснеят с вноските си или въобще да не покрият кредита си. Докато хора, които са били определяни, като клиенти с висок кредитен риск, са се превърнали в последствие в отлични платци. Оценяването на кредитния риск си остава най-големия фактор за платежоспособността на клиента. По този начин кредиторите могат да си спестят доста пари в дългосрочен план. На сайта Creditonline.bg може да намерите още информация по темата.

Какво разбираме под кредитна история

Кредитната история е информация за това, как физическите и юридическите лица са обслужвали кредитите си в миналото. Навреме ли са ги погасявали, по какъв начин, брой кредитни линии и т.н. Кредитните компании внимателно анализират кредитното досие на бъдещите си клиенти и въз основа на него решават дали да отпуснат нов кредит и преценяват, какви ще са параметрите му. 

Кредитната история представя изчерпателен отчет за това колко ипотеки, кредити, кредитни карти има даден клиент. Кредитните бюра събират информация за вашите кредитни линии и създават доклади, които всеки кредитоземател, кредитна компания или всяка държавна институция може да разгледа. Кредитната история или така наречената оценка показва, колко кредитни отчети са били направени. Информацията, която тя включва определя кредитния резултат на всеки индивидуално, колкото по-висок е вашия резултат толкова по-добра е кредитоспособността ви. Съвсем ясно е, че една благоприятна кредитна история прави много по-лесно получаването на кредит и обратно при лоша история шансовете ви за вземане на заем значително намаляват.

Какво се разбира под кредитен рейтинг на физическо лице

Кредитният рейтинг показва кредитоспособността на даден човек. При висок кредитен рейтинг на всеки клиент се гледа с добро око, защото това означава, че той ще спазва клаузите по договора, ще плаща вноските и таксите си на уговорените дати. Всяка кредитна институция обръща внимание на доходите на клиента, кредитната история и редица други особености. Интересен факт е, че при едни и същи условия един кредитор може да ви откаже заем, но пък друг може да ви отпусне кредит. Най-добре е да се опитате да поддържате един добър кредитен рейтинг, ако той е нисък за кредиторите вие сте рисков клиент. 

Как да поддържаме нормален кредитен рейтинг

Първо проверете кредитния си отчет за възможни грешки, ако имате кредитна карта, внасяйте редовно вноските си. Дори, ако имате възможност, внасяйте по-голяма сума от минималната. Когато кандидатствате за заем се насочете към вноски, които отговарят на бюджета ви и не е проблем да ги изплащате навреме. Винаги съблюдавайте падежната дата, това е от огромно значение. Всяко забавяне ще доведе до наказателни лихви. Редовното покриване на месечните вноски ще рефлектира на кредитният ви рейтинг, той ще е с добри показатели и на вас със сигурност ще ви бъде отпуснат нов заем, ако ви се наложи да теглите такъв.

За да имате някакъв кредитен рейтинг то вие трябва да сте теглили кредит. А да имате добър кредитен рейтинг трябва да сте с положителна кредитна оценка, това означава да сте били отговорен и точен платец. Това несъмнено ще се приеме, като положителен индикатор от кредитните институции.

Покритие срещу загуби

По правило банките винаги очакват да имат някакви загуби по кредитите си и са подготвени за това. За да намалят кредитен риск, банковите институции преценяват евентуална бъдеща загуба по кредита и осчетоводяват аналогови провизии. Това означава, че банковите институции приемат предварително загуба по заем. Те използват свои резерви за да покрият тези загуби. Това автоматично води до намаляване на техните лични активи, защото това са суми, които те няма да могат да вземат от клиентите си. В много случаи банките могат да получат някакво плащане от клиентите си, дори минимално и заради това не е задължително да отделят провизии за цялостно покриване на неизплатени заеми. Възможност да си възвърнат част от сумата по отпуснатия кредит е като продадат недвижимо имущество, което клиента е предоставил за обезпечение. Най-важно е да се покрие нетната загуба по кредита. Покритието с провизии си има наименование и то е НОК на банката. 

Заключение

За да не бъдете категоризирани като рисков клиент трябва да обслужвате кредита си навреме и да не допускате закъснения или цялостно неизплащане. Така ще поддържате добра кредитна история и няма да имате проблем при тегленето на бъдещи заеми. Кредита е необходимост в труден момент, но и отговорност.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: