Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Калин Терзийски: Съвременният човек е като жабата - вижда само скандалите в мизерните медии
Автор: Росица Лаханова 08:42 / 03.01.2023Коментари (0)511
© Facebook
За Агенция "Фокус" -  Калин Терзийски, поет и психиатър, в интервю за духовните катаклизми през отишлата си 2022 година.

Господин Терзийски, сега като поизтресняхме от празника и се огледаме назад, какво оставяме след себе си с 2022 г.?

2022 г. едва ли е оставила едно и също усещане, преживяване за всички хора. Не може годината, която е така или иначе човешко изобретение, тази представа, тази концепция за годините, месеците, седмиците и т.н., не може да е оставила еднакъв отпечатък при различни хора. Защото хората наистина са различни. Това е било годината, в която е живяло и едно дете в Танзания, което страда от тежко недохранване, което има малария, да кажем, и чака последните си дни, защото милиони деца умират от болести, които са лечими.

В същото време това е било годината, в която някой познат или непознат от медиите ни човек, е спечелил, увеличил е богатството си от 50 милиарда на 100 милиарда долара. И честно казано с възрастта аз открих, че човек и в едното състояние, и в единия начин на живот, и в другия начин на живот на много бедния и на мизерстващ човек, и на много богатия и уж проспериращ човек, може да е и много щастлив, и много нещастен.

Алфред Нобел, който освен, че е бил прекрасен учен с големи приноси, той е създал динамита, но не, за да руши с него, а за да прокарва пътища и да събаря скали, през които да се построят тунели, язовири и т.н. Той е бил изключително щедър бизнесмен с огромно състояние, за да учреди тези награди и всъщност, човек, който има много и много основания да е щастлив, е казал в края на живота си в едно интервю "един пропилян живот" за живота си. Така че какво преживява човек в една година си е лично негово преживяване и то е толкова интимно и трудно разбираемо дори за самия него, че по-добре да не обобщаваме. Какво е оставила годината? На всеки по нещо.

Звучите някак песимистично в началото на новата година?

Песимистично – винаги, разбира се. Защото такава е природата на човека. Човек се ражда, без да знае защо, без да са го питали дали иска, или не. И една от много силните мисли, които чух, за съжаление не много отдавна, ако я бях чул в много по-ранни години от живота си, щеше да ми служи по-дълго време – "Човек може да е оптимист единствено по отношение на собствената си воля", т.е. на това, с което разполага. Иначе, както казваше някой, "животът е гаден и накрая всички умираме", това е цитат от американски филм, някаква черна комедия. Но едва ли има нещо по-вярно от това.

Вие наистина не давате шанс на усмивката и на оптимизма в началото на новата година?

Не, напротив. Нека да си спомним какво е казал, ето това вижте колко е иронично, да си спомним какво е казал великият Сьорен Киркегор. Никой не може да си спомни какво е казал великият Сьорен Киркегор, защото почти никой не го е чел, поне в България, но нека да не подценявам българите, има много образовани хора.

Някои четат.

Някои четат, да. Но той да речем в "Болка за умиране" казва "единственият начин да не си отчаян, е да се отчаеш". Защото точно неотчаяният е отчаян човек. И трябва да стигнеш до истината, т.е. до отчаянието, за да може да заживееш отново. Когато разбереш, че си загубил всичко, тогава може да започнеш да живееш и да печелиш отново минута след минута живота си.

В контекста на това, което току-що казахте, наистина ли вярвате, че може една дума или един стих, или един филм, или един роман, да преобърнат живота на човека?

Не само че може, а те го правят непрекъснато. Във всеки миг някоя дума или стих, или роман, или послание, или афоризъм променят малко или много живота на някой човек. А може дори да се каже, че в един миг,може би променят хиляди животи, защото все пак сме доста много на този свят.

А как мислите, каква оценка може да се даде в този смисъл на скандала, който се породи около Народния театър – един храм на духа и културата, който би трябвало да бъде, а стана гнездо на скандали?

Скандалите донякъде са хубаво нещо, особено когато са свързани с изкуството, защото все пак в едно такова от една страна ултратехнологично, т.е. време, в което хората обслужват непрекъснато това, което трябва да ги обслужи и нямат време за нищо, хората от същества, които са взели безброй неща, които да ги обслужват, за да им бъде животът свободен и лек, за да се занимават с възвишеното, те всъщност обслужват всичко това, което трябва да ги обслужва и са свръх претоварени с глупости.

Примерно, да си трият или поставят нови приложения в телефоните. Общо-взето нямат никакво време нито за театър, нито за каквото и да било. Т.е. те това изтъкват – как така можем да обръщаме внимание на някакви такива, след като не сме си купили 20 вида кашкавал и не сме ходили 6 пъти до Гърция на почивка, ние да мислим за такива странични неща. Някой беше казал "излишества" или нещо такова. И аз казвам така – тогава нека да има скандали, защото хората, съвременният човек с неговите приложения в тъпите смартфони, е като жабата, като земноводните, той вижда само движещите се мухи, той вижда само скандалите, които се появяват на първа страница на мизерните медии. И затова, това ще стане повод поне да се говори за театъра, да се обърне внимание и току- виж хората отишли, подведени от това да видят какво става там. А там ще видят нещо хубаво, защото нашите актьори, в Народния театър особено, са най-добрите в Европа.

Да, така е. Мен нещо друго ме смути в този целия скандал – нали по принцип се смята, че човекът на изкуството е свободен дух. Но като че ли този скандал показа, че не е толкова свободен?

Послушанието не води до скандали. Дисциплината, послушанието и вървенето в крак в смисъл "леви-десни",  не води обикновено до скандали. Най-много някой младши сержант да срита тези, които не ходят в крак. Но това не е свобода и не е изкуство, и не е дух. Това е казарма. Така че нека да има скандали, нека да има дори и хулиганства, както ги наричат вашите колеги.

Примерно, не е ли скандал, когато Марсел Дюшан 1913 г. поставя писоари в изложбена зала и го нарича "Фонтанът"? Скандал е дори "Олимпия" на Мане. Въобще скандалите са били един от, ако не двигателите, самият скандал, може би и двигател, но са били маркерите за това, че се случват важни неща.

Скандал е и картината, дала обидното в началото име на импресионистите и е било използвано в пейоративен (бел.ред - обиден, груб, негативен) смисъл от критиците, заради картината на Моне "Импресия при изгрев слънце". Тя е предизвикала скандал, какъвто едва ли нашият Народен театър е преживял.

И така се случват нещата. И скандалите са обикновено израз на свобода. Ние сме твърде малки и ограничени все още от селския си патриархален морал и не можем да приемем, че това, което наричаме "слободия", това е една много грозна и излишна дума, но че тя е истинската свобода. И сме все още склонни да смятаме, че има свобода, т.е. това, което ти разрешават, а това е абсурд, това е оксиморон, не, а нещо още по-потресаващо, нали – да има правилна свобода, т.е. тази, която ти позволява и ти е разрешена и "слободията", т.е. тази, която не ти разрешават и е забранената свобода. Не. Всяка свобода е свещенна, когато нарушаваш норми, когато нарушаваш добрия вкус, когато правиш в очите на еснафите и на моралистите прави безобразия, това е свободата.

Случвало ли ви се е да правите избор между различни видове свобода?

Няма различни видове свобода. Свободата си е свобода. И затова казах, че ние когато правим такъв идиотски избор между свобода и слободия, защото нали, аз казах – това е алогия. Да смяташ, че позволеното е свобода. Не е. Непозволеното, да избереш непозволеното, това е свобода. Но в българския робски, т.е. искам да кажа в робския български език, защото има и Алеков български език на свободните хора. Джазът се е смятал за слободия сред остатъчните викторианци от Америка, обаче сега се смята за една велика, за една елитарна музика. А джазът се е смятал за просташки, за вулгарен, т.е. такъв от низините, простонароден.

Какво да си пожелаем – да бъдем повече свободни през новата година и по-малко свободия да има около нас?

По-скоро да премахнем думата "свободия“"или "слободия", както е всъщност правилното произношение на тази дума. Но най-добре да поразсъждаваме свободно върху смисъла и върху значението на свободата. Това пожелавам.

Много ви благодаря за този разговор.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: