Камен Калев ще е сред почетното жури на Burgas International film festival’2021

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
11:56 / 14.06.2021
1378
Един от най-обичаните и успешни съвременни български режисьори Камен Калев ще заеме място сред почетното жури на Burgas International film festival’2021 /BIFF/. Новината съобщи директорът на фестивала Емил Ованесов. Шестото издание ще зарадва почитателите на киноизкуството от 16 до 23 юли.

Международният филмов фестивал Бургас се организира от Фондация "Модерат", в партньорство с Община Бургас.

Камен Калев е познат на международната публика в Кан още от 2005 и 2007 г., когато заедно с Димитър Митовски представят в "Седмица на критиката“ късометражните си филми "Върнете заека“ и "Лошият заек“. През 2009 и 2011 г. Калев отново е на фестивала – "Източни пиеси“ и "Островът“ участват в "Петнайсетдневката на режисьорите“.Филмът “Островът" (2011), в който участват Туре Линдхарт и Летисия Каста, утвърждава Калев сред световните млади режисьори, които не се страхуват да  експериментират в търсенето на свой киноезик. Специална прожекция за бургазлии на филма бе направена на остров Света Анастасия, където всъщност бе заснет филмът.

На официалната селекция в Кан през 2014 г. неговият късометражен филм “Скъпа нощ" открива омнибус проекта “Мостовете на Сараево". През 2020 г. филмът му “Февруари" е избран в официалната селекция на фестивала в Кан. Това е шестото участие на българския режисьор в най-престижния кинофестивал в света. Досега неговите филми са представяни в паралелните програми “Петнайсетдневка на режисьорите" и “Седмица на критиката", а с “Февруари" авторът получава най-високото си признание. Филмът е успешно представен на фестивалите в Солун, Севиля, Берген, Йерусалим, Стокхолм. През ноември 2020 г. беше представен и в Токио, където през 2009 г. Калев печели Голямата награда за най-добър филм с "Източни пиеси“.

Камен Калев е роден  през 1975 г. в Бургас. Учи във френската гимназия в града, а след това следва две години операторско майсторство в НАТФИЗ. Продължава образованието си във Френската национална академия за киноизкуство "Фемис" в Париж. Автор е на десетки рекламни и музикални видеоклипа.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Нана: Не ми беше лесно да се разделя с България
В Северните Родопи цъфти "цветето на императорите"
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори
Надежда от "Ергенът" с доста провокативни снимки
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в България за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).