Княгиня Калина се завръща завинаги

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:01 / 25.01.2023
970
Княгиня Калина Сакскобургготска ще се установи завинаги в България, стана ясно на рождения ден на дъщерята на Симеон, който бе на 19 януари.

"След повече от 10 години живот в Мароко семейството ми се установява да живее в България", казва княгинята на близките си.

Тя, съпругът й Китин Муньос и синът й Симеон Хасан, който е роден в България и кръстен у нас, имат българско гражданство и говорят български.

"Обичам България и се чувствам българка, тук ми е много добре", категорична е Калина. Тя и семейството й изкарали рождения ден с огромна торта, а пожеланието, което си отправила Калина, било най-сетне да успее да започне работа по музея на Третото българско царство.

"Сега, след като приключиха делата относно имотите ни, се надявам да започна да работя и по това", казва Калина.

Царската дъщеря и съпругът й работят също и по документална поредица за българското културно наследство заедно с БНТ и UNESCO.

Калина и Китин миналата година отпразнуваха 20-годишнината от сватбата си отново у нас, припомня "България Днес".

Единственото момиче на Симеон Сакскобургготски впечатлява с ексцентрична визия и с блестяща физическа форма.

Най-малката от петте деца, Калина избира за свой спътник в живота пътешественика и бивш елитен офицер от испанската армия Китин Муньос, който е с 15 години по-възрастен от нея. Сватбата им в България стана в присъствието на 500 отбрани гости през 2002.

Калина, пленена от българските носии, си поръча сватбената рокля при български дизайнер в стилистиката на фолклорните облекла, а после я дари на Националния исторически музей. Четири години след сватбата Калина и Китин избраха Царска Бистрица да обявят, че чакат бебе. И решиха наследникът им да се роди в България - на 34 години Калина даде живот на Симеон Хасан, кръстен на дядо си и на краля на Мароко.

"Калина е прекрасен човек! Много е добра", признава мореплавателят. Той разказва, че когато са били в родния му град в Мароко Сиди Инфи, княгинята общувала непрекъснато с местните хора. "Калина е съпричастна към съдбата на другите, затова толкова я обичам", категоричен е царският зет.

Именно заради любопитството й двамата постоянно обикалят пазарите в Боровец и околностите за ръчни плетива и носии, които Калина обожавала.

Царската дъщеря е най-малкото от петте деца на Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита и любимка на баща си. Испанските медии описват Калина като бунтарка и авантюристка. Батковците не се сърдят за особеното внимание към Калина. Тя е любимка заради неспокойния си и буен нрав. Отстоява идеите си, следва принципите си. От години царската дъщеря се прехласва по народните ни носии, дори на 50-ата годишнина, която празнува у нас, си направи фотосесия в дрехи с национални мотиви. Калина знае и повече от пет български хора, които изпълнява блестящо. Прехласва се и по танците по жарава, призна преди време съпругът й. "Калина е влюбена в нестинарските танци и се захвана да ги популяризира", призна Китин в едно от последните си испански интервюта. Княгинята е завършила френски лицей в Мадрид, учила е и история на изкуството в Лондон. Девизът й е: "Светът има нужда от повече красиви мигове". Така обяснява защо се е отдала на изкуството.

"Не ми е мъчно за Испания. Обичам си България", казва Калина на забавна смесица от английски, испански и доста приличен български. Тя е научила и сина си - Симеонсито, както галено го нарича, на български език. Момченцето учи у нас в американско училище. "От грижа за малкия нямам много време за други занимания, но когато намеря, правя сладки за баща ми. Той е голямата ми слабост. Понякога улавям, че почти прочитам мислите му. Знам какво иска още преди да го е изрекъл на глас. Невероятно усещане", разказва за връзката със Симеон Сакскобургготски дъщеря му Калина в последното си интервю пред испанската преса.

Виж коментарите (0)

Още по темата (6853):
22.04.2024 Сериалът "Baby reindeer": Шокиращо искрено изследване на тормоза и
обсесията
05.04.2024 Вини Джоунс отново намери любовта
10.03.2024 Филип Аврамов сподели за уроците, които научаваме от бащите си
08.03.2024 Кейти Пери напомни колко дръзка може да бъде
01.03.2024 Черната Златка показа мъжа си - любител на татусите
04.02.2024 Дует "Ритон" издадоха тайната съставка на голямата любов
Още новини от Любопитни новини:
Маги от "Ергенът" - гадже на бившия годеник на Анелия
Слави Трифонов се разделя с двамата от най-верните в екипа си
Наш манастир пази уникален стенопис на Тайната вечеря отпреди 7 в...
Не е зеленчук, но е изключително полезен за организма
Много драматичен обрат с участник в "Стани богат" стигнал до 10 0...
Венета Райкова чукна 50


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).