Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кои са технологиите, които ще променят света?
Автор: ИА Фокус 09:38 / 05.03.2024Коментари (0)875
©
В началото на година Световният икономически форум събира всички забележителни умове и бизнес лидери, които се опитват да предначертаят икономическия дневен ред за идващата година. Тази година те определиха 20 технологии, които ще променят изцяло нашия свят и ще преобразят нашия живот. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Една от тези технологии е генералният изкуствен интелект.

Доц. Тодорова сподели, че през изминалата седмица е взела участие в първата по рода си Конференция за генерален изкуствен интелект, проведена в Панама. Тя е организирана от Бен Гьотцел – едно от големите имена в технологичния сектор. "Участниците в конференцията вече са отправили взор към генералния изкуствен интелект и търсят понятия и концепции как да го осмислят и да го опишат, защото той е нещо твърде сложно. Абсолютен консенсус има за това, че той ще стане факт през следващите 5 до 30 години“, обясни футурологът.

Общността около Силициевата долина и разработчиците на генерален изкуствен интелект все повече вярват, че ключов елемент е за постигането му е съзнанието, отбеляза доц. Тодорова.

Според участниците на форума в Давос ключова ще бъде и технологията CRISPR-Cas, която позволява редактиране на гени на доембрионално равнище или при вече зрели индивиди. Тя е използвана при инвитро процедури или за отстраняване на генетични заболявания при възрастни.

"Те вярват, че CRISPR-Cas ще включва все по-голям обхват от разрешителни режими за това срещу кои болести може да се използва. Тази технология се разреши за левкемия, за т.нар. пеперудени деца. Проблемът е морално-етичен, тъй като ако тя бъде широко разрешена, това означава възможност родителите да определят пол, цвят на очи, черти. Това е вторият път, по който можем да направим нов тип човешка раса“, коментира доц. Тодорова.

Третата ключова за бъдещето технология е тази на квантовите компютри. Очакванията са именно от там да дойде пробивът по отношение на генералния изкуствен интелект, посочи доц. Тодорова.

"Ако сега компютрите работят с числа – 0 и 1, квантовите кюбити са тези елементи, които също имат суперпозиции, подобно на съзнанието, т.е. една информация може да присъства на няколко места едновременно. Суперпозицията или двоичността може да решава комплексни проблеми, защото когато в квантовия компютър се входира информация, която е многопластова, и тя присъства в различни теми – да речем демография, икономически спектър, медицински проблеми, когато тя е като тънка червена линия и създава тази асоциативност и връзка между темите, това много наподобява работата на нашия мозък и нашето съзнание. И Google, и IBM работят и имат някакви пробиви, но не могат да подсигурят устойчивост и мащабност на тези кюбити“, обясни футурологът.

Технологията на Neuralink може да помогне за разрешаване на редица здравословни проблеми, но може също така нейните подръжници смятат, че може да ускорим мисловния си процес. "Въпросът е дали ние ще се повлияем от машините и ще се превърнем в киборги, или напротив – ще им придадем наши характеристики и ще намерим ключа към създаване на съзнание, емоции, емпатия, не просто да имитират, а да изпитват“, коментира доц. Тодорова.

Сателитният интернет също е една от технологиите, които се очаква, че ще променят бъдещето ни. Starlink е компанията на Мъск, която е лидер в разработване и изследване на спътниковите интернет комуникации. "Сателитният интернет дава възможност цялата планета да има свободен WiFi. Ако страни като Иран и Северна Корея имат достъп до свободен интернет, който не може да се спре и да се цензурира, тогава много вероятно е част от авторитарните режими да бъдат суспендирани“, обясни доц. Тодорова.

Сателитният интернет дава възможност да бъде създаден и междупланетарен интернет. "Когато решим да колонизираме Луната или Марс, информацията и механизмите, по които ще се движат машините, биха могли да се случват чрез интернет на нещата“, допълни футурологът.

Участниците на форума в Давос посочват и концепцията за създаване на изкуствени утроби за индустриално произвеждане на хора. Тя се разработва сериозно в Китай. "Те гледат на това като на индустриален механизъм и средство да се справят с демографската си криза. Те виждат този процес като много масов и като решаващ проблеми, което сериозно трансформира човешката същност. В Европа бихме подходили така при хора с репродуктивни и здравословни проблеми или при еднополовите двойки, които желаят да имат деца“, коментира футурологът. Но все пак подобна технология изглежда плашеща и твърде нехуманна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: