Коктейлът "Том и Джери" е бил любима напитка на Уорън Хардинг и е идеален за зимния сезон

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:42 / 14.12.2024
1875
Неизбежно е да асоциираме "Том и Джери" с класическата анимация, но всъщност това е и името на традиционен коледен коктейл, особено популярен в САЩ. Той е разновидност на яйчения пунш, но с добавени бренди и ром, сервиран топъл, обикновено в чаша или купа.

За създател на "Том и Джери" се смята британският журналист Пиърс Игън. В началото на XIX век той пише книга, а след това и пиеса, озаглавена Life in London, в която главните герои носят имената Том и Джери. Твърди се, че той е измислил коктейла като начин да популяризира книгата и пиесата си.

Заслугите за рецептата на коктейла обаче си приписва и Джери Томас, смятан за бащата на съвременната миксология. И въпреки че публикува подобен коктейл в книгата си от 1862 г. How to Mix Drinks: or The Bon-Vivant's Companion, по-широко разпространена е историческата връзка на "Том и Джери" с Пиърс Игън.

Твърди се също така, че коктейлът е бил любима напитка на 29-ия американски президент Уорън Хардинг, който го е сервирал на ежегодното коледно парти за най-близките си приятели.

"Том и Джери" определено е идеален за зимния сезон. Това е една изкусителна, сгряваща, плътна и сладка напитка, характерна и с типичните коледни подправки, като индийско орехче, карамфил и бахар.

Ето как да си го приготвим по рецептата на Liquor.

Какво ни трябва

За яйчената смес

3 яйца

1/4 ч. л. крем тартар (за разбиването на белтъците)

1 ч. ч. захар

15 мл. тъмен ром

1/4 ч. л. ванилов екстракт

За коктейла

30 мл тъмен ром

30 мл бренди/коняк

прясно мляко (за допълване на чашата накрая)

индийско орехче, карамфил и бахар на прах за декорация

Какво ги правим

Първата стъпка е приготвянето на яйчената смес, като за начало отделяме белтъците и жълтъците. Белтъците разбиваме в купа с 1/4 ч. л. крем тартар, за да се получат максимално гъсти и стегнати. В друга купа разбиваме жълтъците със захарта, рома и ваниловия екстракт. Когато е готова, идва ред внимателно да комбинираме двете смеси.

След това вече може да пристъпим към "сглобяването" на коктейла. Изплакваме стъклена или керамична чаша с топла вода, за да се затопли. Изхвърляме водата и сипваме рома, брендито и една супена лъжица от яйчената смес. Допълваме чашата с топло прясно мляко и поднасяме с поръсени индийско орехче, карамфил и бахар на прах, пише lifestyle.bg.

Виж коментарите (0)

Още по темата (774):
10.04.2025 Явор Гечев: Череши, праскови и кайсии тази година няма да има
09.04.2025 Това растение напълно ще изчезне тази година
08.04.2025 НИМХ: Силен вятър и валежи от дъжд и сняг ни очакват утре
08.04.2025 Минус 17 градуса тази сутрин в едно китно селце в България
07.04.2025 Цените на българските плодове скачат драстично! Овощар: Дръвчетата замръзнаха, почти 100% от реколтата е унищожена
07.04.2025 Обърнат контейнер от камион блокира прохода "Петрохан"
Още новини от Любопитни новини:
Яжте този плод на гладно за здрав черен дроб
Доц. Валери Велев: Рискът от лаймска болест не се увеличава, ако ...
Всички рибари могат да му завиждат, той улови почти 100-килограмо...
Напрежението в "Ергенът" расте, три участнички си тръгнаха преди ...
Българки спретнаха зрелищно шоу пред очите на стотици туристи от ...
Холестеролът: Приятел, враг или и двете – кои са стойностите, кои...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).