Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Колко коварна може да бъде болестта на целувката?
Автор: Екип Burgas24.bg 17:00 / 06.07.2022Коментари (3)690
©
В Световния ден на целувката от ВМА избраха да акцентират и върху опасностите, които крие тя. Една от тях е инфекциозната мононуклеоза или известна още като "Болестта на целувката“.

Близо 95% от възрастните хора у нас са се срещнали с "болестта на целувката“. Някои от тях дори не подозират. Инфекциозната мононуклеоза се провокира от Епщайн-Бар вируса (EBV). За разлика от други респираторни заболявания, тя не е толкова заразна. За да се инфектираме, е нужен по-близък контакт – със секрети, най-често със слюнка, откъдето идва и наименованието й, коментира д-р Радина Андонова, част от екипа на Катедрата по инфекциозни болести на ВМА.

Най-честа "мишена" на заболяването са юношите, затова и до 18-20 години повечето са създали имунитет срещу Епщайн-Бар вируса – обикновено, без дори да разберат. Инфекциозната мононуклеоза се среща и при малките деца, но при тях невинаги се наблюдава типичната клинична картина. Причината е, че имунната им система не е толкова реактивна и съвършена.

Специалистите признават, че диагнозата нерядко се поставя с известно закъснение. А причината е, че "болестта на целувката“ може на пръв поглед да заблуди лекарите и да бъде объркана с грип или ангина. Започва с доста висока температура – около 39- 40 градуса, силна отпадналост, болки в мускулите и ставите. Затова и първото предположение на личните лекари е грип.

За инфекциозната мононуклеоза много характерен е и ангинозният синдром – появяват се много специфични, снежнобели налепи по сливиците. Има опасност обаче да се обърка с бактериална ангина и да се предпише антибиотик, какъвто за лечението на вирусна инфекция по принцип не е нужен. Ако той е от групата на бета-лактамите, особено пеницилиновите, пациентите получават характерен обрив. Наричаме го "ампицилиново морбили“, защото наподобява дребната шарка, уточнява специалистът.

В някои случаи лекарите отдават обрива на алергична реакция към антибиотика и предписват нов. А истинската диагноза още остава "скрита“. Затова е добре да бъде назначена кръвна картина за повече яснота.

Упоритата висока температура, която не се повлиява от лечението, обаче най-често издава инфекциозната мононуклеоза. При банално вирусно заболяване фибрилитетът би трябвало да се овладее за 7-10 дни. Ако инфекцията е бактериална, на база антибиотичното лечение, това обикновено става до 2 седмици. Но при пациенти, които поддържат температура от 3-4 седмици, отпаднали са, а ангината им не се е излекувала от антибиотиците, говори за съвсем друго.

Друг типичен белег на инфекциозната мононуклеоза са увеличените лимфни възли – най-често в областта на шията. Отокът често е болезнен. Възлите може да достигнат големината на орех, а подуването – да предизвика специфичен носов говор.

Освен увеличените лимфни възли – както външно, така и вътрешно, типично за пациентите е и уголемяването на черния дроб и слезката. Причината - EBV е вторично хепатотропен, засяга чернодробната клетка и в някои случаи може да предизвика т.нар. Епщайн-Бар вирусен хепатит.

"Болестта на целувката“ е доброкачествена и много рядко се стига до тежки усложнения, успокояеа д-р Радина Андонова.

В случай, че заболелите развият тежка ангина и са с голям оток, може да се наложи прием на кортикостероиди, за да се овладее задухът. Големият риск обаче е за пациентите с имуносупресия – трансплантираните, прекаралите химио- или лъчетерапия, инфектираните с ХИВ и болните от СПИН.

Няма ваксина за мононуклеозата, единствената превенция е личната хигиена. Хубаво трябва да се почистват играчките при децата, както и да се дизенфикцират приборите за хранене.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Свобода и свободия са две различни неща!
на 06.07.2022 г.
0
 
 
По новините в Германия даваха вчера разработката на чип, който да ти помага да реагираш по най-добрия начин при различни ситуации, тоест контролира емоциите, които изпитваш. Уж за доброто на човека, разбира се, целта е да станем машини, които да си ги контролират с дистанционно, в Билията също го пише, нарича се "Числото на звяра" Който го приеме на дясната си ръка или на челото си, няма да бъде спасен! Можете да го намерите в Откровението на свети Йоан, съпътстват го последните дни преди второто пришествие. Има и логика, тъй като ти бъркат в свободната воля, а за да вярваш в Бог и да живееш както Словото Му ни казва, трябва свободно да го решиш и да го правиш. Положението става страшно, измислените ваксини са само началото, всичките ми колеги тук с по 5 ваксини и бустерни зони, вече два пъти караха короната, ама виждаш ли - защита носели... Ептен за мезе ни взеха, ама като видиш колко много заблудени души има, номерата им минават спокойно!
+1
 
 
Добър ден даже и в кенефа ще ти го дърпа при запек робот!
+2
 
 
Европа така или иначе издига в култ ЛГБТ обществото - нова нормалност, разбира те ли.. От край време инвитрото е нещо нормално за тях (и не само). Виртуални очила, виртуален секс, виртуални отношения. Няма да се целуваме и таковаме. Ще ходим с маски. Ще си приказваме по вайбър и антисоциалните платформи. И най-накрая ще останем без мозък, уста и имунна система.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: