Колко точно е вреден мухълът в хляба?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:48 / 15.04.2025
939
Някои видове мухъл са безопасни, като тези, използвани в производството на сирене. Но битовата плесен върху хляб или други продукти не се отнася за тях.

Неговите спори проникват вътре, разпространяват се по-далеч, отколкото окото може да види, и могат да отделят микотоксини - вещества, които са потенциално опасни за здравето. 

Особено рискови са меките храни: кисели млека, супи, конфитюри, плодове.

Дори и да отрежете плесента, останалата част може да съдържа токсини и патогени. При консумация може да предизвика алергична реакция, отравяне, а в тежки случаи и кумулативен ефект, свързан с повишен риск от рак.

Ако се появи задух, треска, гадене или диария след ядене на плесенясал продукт, трябва незабавно да се консултирате с лекар, пише zdrave.to


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Яжте този плод на гладно за здрав черен дроб
Доц. Валери Велев: Рискът от лаймска болест не се увеличава, ако ...
Всички рибари могат да му завиждат, той улови почти 100-килограмо...
Напрежението в "Ергенът" расте, три участнички си тръгнаха преди ...
Българки спретнаха зрелищно шоу пред очите на стотици туристи от ...
Холестеролът: Приятел, враг или и двете – кои са стойностите, кои...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).