Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Къде изчезна старият Слънчев бряг?
Автор: Екип Burgas24.bg 17:10 / 08.05.2011Коментари (11)9222
© Burgas24.bg
Да си купиш тоблерон от корекома на "Камелия", да вечеряш в "Чучура" и да купонясваш до зори в "Златна ябълка".

Това бе мечтата 3 в 1 за гостите на Слънчев бряг до началото на 90-те. Комбинацията можеше и да е друга - боулинг, "Магурата" и "Русалка".

Родните туристи сами си правеха "маршрутите". За чужденците имаше пакети - разходка, вечеря в някой от десетината ресторанта и дискотека до зори. Нещо като сегашните алкохолни турове, но по-културно, припомнят стари кадри в Слънчев бряг. Днес обаче култовите точки са съвсем други.

Въпросът "Къде е дискотека "Златна ябълка" предизвиква удивление. Да не би да търсите "Ориндж", подпитват работници от поредния нов атракцион, който ще отвори врати на първа линия в северната част на комплекса. Вероятно с амбицията да се превърне в един от новите символи на курорта.

"Златна ябълка", където бе извършено първото убийство за разчистване на територии в най-новата криминална история на България, вече е заличена от картата на курорта.

В началото на 90-те тук до смърт е пребит литовецът Валерий Силаруб. Убийството остава неразкрито. Това е времето, в което се решава кой да варди хотели и кръчми в разрастващия се комплекс - "гастрольори" от разпадащия се Съветски съюз или родните борчески формирования.

Наемател на "Златна ябълка" е Ангел Тончев. Впоследствие я купува по право, без конкурс или търг. По-късно обаче я препродава на ДИТ 2000 - фирмата, която през 1999 г. става собственик на двата съседни хотела "Беласица" и "Средна гора". По това време в нея съдружник е един от двамата братя Гьошеви - Илия. През 2001 г. той е застрелян. Всъщност, случайно или не, със смъртоносен куршум приключва животът на доста от сдобилите се с имоти в най-големия черноморски курорт.

Години по-късно двата хотела заедно с "Ябълката" са съборени и на тяхно място е построен хотелски комплекс "Еврика", който има и внушителна спортна част. Затова днес е любимо място на бивши и актуални футболни звезди, които поддържат форма тук с "мачлета" по време на летните си отпуски.

Докато "Златна ябълка" бе популярна в криминалните хроники, характерната начупена козирка на хотел "Чайка" редовно влизаше в старите пощенски картички. Хотелът на първа линия е сред известните в Слънчев бряг, защото тук се е намирала една от летните резиденции на Тодор Живков - внушителен президентски апартамент с изглед към морето.

"Чайка" бе приватизиран от "Виктория комерс" на пловдивския предприемач Ветко Арабаджиев. Днес на практика е запазено само името. Хотелът е няколко пъти по-голям - първо порасна с едно дълго крило на юг, след това бе разширен на север и на запад. Не може да мръдне само на изток, тъй като там е крайбрежната алея.

Гладът за повече легла край морето погълна други две емблеми: Летния театър - сцена на "Златният Орфей", и английската кръчма "Ред Лайън" на входа на комплекса. Други места останаха само формално - всъщност на техните основи се издигат съвършено различни сгради.

На пръсти могат да се преброят местата, които са запазили облика си отпреди. В малко от случаите собствениците са се постарали да ги съхранят, в повечето - защото реконструкцията им изисква прекалено много средства.

Хотел"Кубан" продължава да се извисява в самия център на комплекса - почти същият като в соца. Битовата кръчма "Чучура" , купена навремето от местния хотелиер Димитър Янков, запази автентичния си вид.

В историята обаче остана намиращият се в съседство боулинг. В семплото на атракции начало на прехода залата между хотелите "Хризантема" и "Свежест" минаваше за едно от тузарските места.

Тя също бе купена от убития впоследствие Янков с тенденция да се строи комплекс за продажба по апартаменти.

Проектът наистина стартира, но сградата премина в ръцете на строителната фирма - бургаската "Мидия". Така бяха уредени сметките и за други обекти, поети от "Мидия" - например ремонтът на хотел "Хризантема", за който фирмите на Димитър Янков не бяха се разплатили.

Сред уж запазените символи е Старата фрегата. Тя още е сред дюните на южния плаж, но оградена с ленти, защото изгнилата й палуба е опасна за посетители. Пък и в последните години тази част на курорта е далеч по-известна заради съседния "Какао бийч", отколкото със старото корито. Сред най-коментираните метаморфози в Слънчев бряг е превръщането на ресторант "Дюни" в хотел "Дюн" - крайбрежната перла на ВИС. Заведението бе с нищо невпечатляваща едноетажна постройка, предназначена за хранене на туристите от близките хотели.

"Дюни" е шестият поред ресторант в Слънчев бряг. Построен е през 1962 г., припомнят ветерани от комплекса. Той е проектиран от Никола Николов, главен архитект на курорта в зората на създаването му. Със 700-те си места напомняше повече на стол, отколкото на романтично крайбрежно бистро. Все пак 100 от местата бяха предвидени за свободна консумация, така заведението се реализираше и като ресторант, разказват представители на курортния мениджмънт от соцерата.

Със заповед на тогавашното Министерство на търговията и туризма от май 1998 г. "Дюни" заедно с още 8 заведения е обявен за продажба като обособена част от активите на "Слънчев бряг"АД. Посочената цена за крайбрежния ресторант е 240 000 щатски долара. На 10 ноември заповедта на МТТ е дублирана за 5 от заведенията, които остават непродадени. В новата заповед цената на "Дюни" е с 10 000 щ.д. по-ниска.

През пролетта на 1999 г. заведението вече е собственост на регистрираната във Варна Ел Би Джей ООД. Конкурсът е проведен през февруари, ресорното министерство обявява продажбата в "Държавен вестник" от 2 април. От обявата става ясно, че Ел Би Джей, представлявано от Михаил Илиев Николов е предложило с 10 долара повече и е спечелило конкурса.

Ел Би Джей ООД е вписано в регистрите на Варненския окръжен съд през 1997 г. със съдружници Енчо Василев, Марийка Стефанова, Калинка Владева, Иван Говедаров и Михаил Николов. Първоначално то е със срок на съществуване до края на 1999 г. През 2000 г. е пререгистрирано като "ВАИ Инвест холдинг" АД вече е притежател на 99,41 процента от капитала. През 2002 г. фирмата е пререгистрирана в столицата.

Актуална справка показва, че "ВАИ холдинг" с едноличен собственик Мая Илиева държи основния дял от Ел Би Джей днес. След убийството на Георги Илиев слуховете за продажбата на "Дюн" бяха доста интензивни, но както официалната, така и кулоарната информация не ги потвърди.

Освен най-коментирана сградата на "Дюн" е и най-проверявана. ДНСК поиска събаряне на част от хотела, но заповедта падна в съда.

15 години след старта на приватизацията на комплекса размисълът какво щеше да се случи, ако той не бе продаден хотел по хотел и кръчма по кръчма, изглежда безсмислен. Всеки свободен метър в източната зона е плътно застроен, стартовите 25 хиляди легла вече са близо 10 пъти повече.

Без отговор, вероятно завинаги, ще остане и въпросът, колко чисти са банкнотите, инвестирани край най-хубавата плажна ивица у нас - с кич или с вкус, всичко тук е направено с много пари. И както се вижда, Комисията за установяване на имуществото, придобито по престъпен начин, не го лови.

В зората на демокрацията "Камелия" е любимият терен на борците. По това време няма СИК, няма ВИС и бившите възпитаници на спортни школа намират реализация като охрана на новопоявилите се бизнесмени и техните първи имоти.

Наемател на "Камелия" е Пламен Тимев-Ганди. По това време той държи и друго нашумяло заведение - дискотека "Ла Страда" във вилно селище "Дюни".

"Камелия" е едно от малкото "светски" места в западната част на Слънчев бряг. Преди голямата разпродажба и строителния бум всички хотели и основните атракции са концентрирани от страната на плажа. В периода на соца тук има кореком и голям магазин. Малкото постройки в западната зона всъщност са върху частни земи и след реституцията теренът под "Камелия" е върнат на няколко наследници. "Слънчев бряг" като държавно дружество започва дела, които се точат с години. Спечелихме на всички инстанции, но върховните магистрати върнаха делото за ново гледане в Бургаския окръжен съд. Друг състав присъди в полза на частниците, разказват запознати.

Междувременно наследниците продават земята под "Камелия". Фирмата се оказва една от близките до "ВАИ холдинг". ("Слънчев бряг" успява все пак да си вземе парите за извършените подобрения по сградата.) Само след няколко години от "Камелия" не остава и помен. Първо тук се появява комплексът "Сохо", а след това и прословутият "Мултиплейс". Атракционът е в апогея си 2004-2005 г. Под един покрив са събрани ресторант "Св. Георги", дискотека "Екстрийм", попфолк зоната "Най клуб", "Буда бар" и "Домби бар".

"Мултиплейс" е сред предпочитаните места на боса Георги Илиев, едно ВИП сепаре винаги е било готово за него в "Буда бар". Затова и след победата на неговия "Локомотив"(Пловдив) в Бургас над "Београд" на 25 август 2005 г. Илиев избира да празнува тук. В крайна сметка старата "Камелия", където получава първите уроци от брат си Васил, се оказва и негово лобно място.

"Ела да пием по ракия. Кога ще започнеш да пиеш?", са последните думи на Георги Илиев, преди куршум да го улучи точно в сърцето. Поканата била към изпълнителния директор на клуба Емил Наков. Илиев е прострелян от снайперист, докато говори по мобилния си, минути след като с охраната си влизат в заведението.

Екзекуцията на боса, която все още е в графата на неразкритите, променя съдбата на "Мултиплейс". Комплексът е затворен до края на сезон 2005 г. В следващите години висаджии продължават да го управляват, но култовото място остава белязано от трагичното събитие. По-късно го продават и мястото вече се нарича "Гранд диско Арена".

Новият собственик - бизнесменът Ивелин Георгиев, повече известен като Финьо, побързал да смени името, за да не свързват придобивката му с криминалната история. Иначе комплексът е запазил предишния си "мулти" характер и пак включва няколко разнородни заведения. През лятото на м.г. "Гранд диско Арена" бе сред най-проверяваните заведения от данъчните.

Сеща ли се някой, че един от най-ярките символи на Слънчев бряг бе "Златният Орфей"?

Международният фест се задържа в първите години след 89-а, но докато през 90-те оцеляването му все пак бе жива тема, след приватизацията на Летния театър директно се обезсмисли.

Летният театър и съседният до него хотел "Сатурн" бяха купени от една фирма - "Пълдин холидей". Двата обекта са включени в списъка за приватизация през 2001 г. като обособени части от "Слънчев бряг" АД и продадени година по-късно.

По това време "Сатурн" минаваше за един от най-модерните хотели в курорта. Той дори бе ремонтиран основно, преди да бъде изтъргуван. Тук се намираше и първата оборудвана с модерна техника конферентна зала, където се провеждаха общите събрания на АД-то.

1,139 млн. е цената, срещу която е купен театърът. В договора имаше и клауза, съгласно която новият собственик няма право да се разпорежда с имота в продължение на 2 години без знанието на Агенцията за приватизация.

След ограничението обаче постройката стана на руини, както и хотел "Сатурн". Оказа се, че теренът под тях е по-ценен от сградите.

През 2005 г. "Пълдин холидей" ООД е вписана с ново име - "Галакси пропърти груп". Не е тайна, че фирмата е част от кръга на "Пещерска гроздова".

Заради мащабността на проекта на мястото на "Сатурн" и Летния театър инвеститорите пропуснаха един сезон и комплексът "Роял бийч" бе открит през следващата година.

Макар че остана без летен театър, курортът се сдоби с първия си мол Royal beach Mall е част от комплекса.

"Пълдин холидей" приватизира и ресторант "Оазис" на южния плаж, където пък построи 4-етажния комплекс ВИП Оазис домове. Ресторант "Оазис" е продаден от Агенцията за приватизация през 2002 г. за 700 хил. лв. Съюзът на собствениците първо се възпротиви срещу строителството, но за кратко.

По-наблюдателното око има шанс да открие сред новите строежи ротондата на бар-вариетето.

Елементите от старата му архитектура са запазени, но и от север и от юг атракционът се е сдобил с хотелски крила.

Бар "Вариете" като обособена част от Слънчев бряг е сред първите приватизирани обекти в курорта. Сделката е сключена още през 1996 г. Купувач е СД "Веледа Вариете - Налбантови и сие", представлявано от Веселин Налбантов от Св. Влас, който впоследствие става един от най-активните членове на Съюза на собствениците.

Цената на сделката е 22,5 млн. неденоминирани лева. Освен това купувачът се е задължавал да направи и инвестиции в почти двоен размер.

По-късно имотът се разработва от Налбантов и строителните предприемачи братя Диневи. Справка в системата ДАКСИ показва, че във "Веледа Вариете" ООД има трима съдружници - Налбантов, по-малкия от братята Диневи Йордан и Тодор Крапчев.

Макар и с обща фирма предприемачите построиха две различни крила - "Колизеум" I и II, които управляват поотделно.

В момента в самото вариете тече ремонт и скоро то ще заработи като казино.

И друг сикаджийски бос, който не е сред живите - Милчо Бонев, също е успял през 90-те да стъпи на плажната ивица, но в по-южната част на комплекса.

Заедно с един от много популярните местни бизнесмени по това време Димитър Пенов-Сламката Бай Миле става наемател на ресторант "Орфей", кацнал върху ивицата подобно на ресторант "Дюни". Първоначално съдружници във фирмата наемател "Холидей БГД" са Сламката, съпругата му Ганка, Милчо Бонев, Любомир Александров и Георги Илийн.

Под управлнението на "Холидей БГД" семплият ресторант "Орфей" с великолепно изложение към морето се трансформира в комплекс "Калигула", който дълго време остана на гребена на вълната като едно от най-популярните места за купони в Слънчев бряг. През 1999 г. фирмата купува "Орфей" - "Калигула" по познатия начин - като обособена част от "Слънчев бряг" АД.

След убийството на Бай Миле през 2004 г. в състава на "Холидей БГД" ООД настъпват промени. През 2005 г. съдружниците са двама - Ганка Пенова и Силвия Панагонова, вдовицата на убития бос.

Днес "Калигула" вече е минало. На все така атрактивното място се издига внушителна сграда в сиво и синьо с различно име и предназначение - апартхотел Blue Pearl. Съдружието отново е променено. Основният дял продължава да държи Силвия Панагонова, неин партньор с по-малко участие вече е сестра й Ива. Комплексът е съвсем нов и имотите в него са пуснати за продажба. От електронната му страница става ясно, че цените за кв.м на апартаментите тук са от 2450 до 2900 евро.

Възможно ли е пързалка на плажа да се превърне в 5-етажна сграда с апартаменти и това да е напълно законно?

Отговорът е в комплекс Heaven в северната част на Слънчев бряг. През 1998 г. в курорта се учредява дружество, в което с по 50 процента участват "Слънчев бряг" АД и фирма "Унитурс", представлявана от бургазлията Марин Гочев.

Причината е съвместен проект - създаване на атракционен комплекс на северния плаж, който по това време е доста пуст. На терена, отреден за това, тогава няма почти нищо - популярните днес хотелски комплекси "Виктория палас", "Маджестик", "Фиеста", "Хелена ризорт" се издигат в следващото десетилетие - върху последните продадени от държавата терени на първа линия, или на мястото на атракционните заведения "Южни нощи" и "Харпун".

Година след учредяването на "Униклуб" са вписани двама нови съдружници - Стоил Славов и Любчо Василев. Това е само началото на поредица промени, извършени през следващите години.

Комплексът "Парадайз" е своеобразен предшественик на актуалните аквапаркове. Той става хит в началото на новото хилядолетие и огромната пързалка не е единственото, което привлича туристи. На едно място са събрани различни водни атракции и заведения. Според общия устойствен план на Слънчев бряг теренът, върху който е "Парадайз", не е част от плажа, а отделен урегулиран парцел, който позволява да бъде купен като отделен имот.

Това, разбира се, се случва, и "Униклуб" става собственик на парцела заедно с правото да го застроява. Така се появява Heaven - с магазини на партера, апартаменти за продажба по етежите нагоре и басейн с лице към морето.

Марин Гочев отдавна няма нищо общо с фирмата. След смъртта на Стоил Славов основната фигура тук става синът му Георги, по-известен като Жоро Главата. В актуалния състав на фирмата собственик има двама съдружници - сина и вдовицата на Славов.

Източник: в. "24 часа"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Snejana Nikolova
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждането на АМ "Тракия"
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: