Късното хранене може да ни вреди и когато не страдаме от проблеми с килограмите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:37 / 26.11.2024
1696
сички сме чували, че колкото по-рано е последното ни хранене за деня, толкова по-добре. Това важи в пълна сила, ако искаме да отслабнем или да поддържаме килограмите си, защото храната, която консумираме късно вечер, се преработва по-трудно и това се отразява на показанията на кантара. Но това далеч не е единствената причина.

Според ново изследване, проведено от учените от Universitat Oberta de Catalunya, късното хранене може да има редица негативни ефекти, дори ако не страдаме от проблеми с килограмите. И за пореден път получаваме напомнянето, че най-голямото количество калории за деня трябва да приемаме на закуска и обяд, а не на вечеря.

В проучването се обяснява, че ако отложим приема на 45% от дневните си калории за след пет следобед, това значително повлиява на нивата на глюкоза в организма. Допълнителната вреда идва от факта, че често късното ядене включва и вредни, преработени храни, защото тогава механизмът за регулиране на глада не работи ефективно.

В резултат на това и на дългото време с повишени нива на кръвна захар, в организма настъпват някои промени. Увеличава се рискът от развитие на диабет тип 2. Също така се нанася вреда върху сърдечно-съдовата система, наблюдават се и чести възпалителни процеси, а това води до увреждания на сърдечно-съдовата система и появата на заболявания, засягащи я пряко.

Засяга се пряко и глюкозният метаболизъм, защото независимо колко калории приемаме на ден, не бива да го правим в неговия край - така объркваме и затрудняваме цялата система, а ефектът няма да закъснее и със сигурност няма да ни хареса. Причината е, че способността на тялото ни да метаболизира глюкозата е ограничена вечер и през нощта, защото секрецията на инсулин е много намалена. Затова и чувствителността на клетките към този хормон спада спрямо циркадните ритми.

С това изследване и изводите от него се повдига темата, че за здравето на сърцето от съществено значение е не само какво ядем, а и кога го ядем. Това се доказва с проведения експеримент с 26 души на възраст между 50 и 70 години.

Те са разделени на две групи и приемат една и съща храна и количество калории, но тези, които го правят по-рано през деня, а не късно вечер, имат по-добра глюкозна толерантност, независимо от теглото си, обяснява Medicaldaily, пише lifestyle.bg. А ние имаме още една основателна причина да се откажем от късната вечеря и похвапването след нея. И трябва да го направим с мисъл не само за фигурата си, но и за цялостното си здравословно състояние.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Венера влиза в Овен, ето какво да очакваме 
Скоростта от 90 км/ч при движение по магистрала обещава намаляван...
Яжте този плод на гладно за здрав черен дроб
Доц. Валери Велев: Рискът от лаймска болест не се увеличава, ако ...
Всички рибари могат да му завиждат, той улови почти 100-килограмо...
Напрежението в "Ергенът" расте, три участнички си тръгнаха преди ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).