Лили Иванова празнува днес

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:44 / 24.04.2023
3048
Тя е кръстена на починалата си по-голяма сестра Лиляна. В кръщелното свидетелство е записана като Лиляна Иванова Петрова. Лили Иванова е българска поп певица, родена на 24 април 1939 година.

Кариерата и животът й са сред най-коментираните теми в публичното пространство.

През 1963 година Лили Иванова, още неизвестна в родината си, става първият български изпълнител с професионална дългосвиреща плоча – "Recital Lili Ivanova“, съдържаща 8 песни, продуцирана и издадена в Румъния. Поканата и инициативата за това идват от звукозаписната компания "Elektrecord“ в резултат на истинския фурор, който прави Лили Иванова в музикално-вариететния театър "Константин Танасе“ в Букурещ и привлича вниманието на румънската държавна телевизия.

През 1964 година идва признанието и от българската публика - по време на концерт в зала "Универсиада", където Лили Иванова е поканена за подгряващ изпълнител на рок група “Северните тигри" и Джейн Сверт. Публиката дълго вика на бис името на Лили и създава прецедент, превръщайки изявата й в по-голям акцент от основните изпълнители.

Първата й българска песен, която изпълнява на концерти в периода, в който все още никой не познава Лили Иванова, е "Витоша", по музика и текст на Михаил Манолов. Но истински популярна в България я прави песента "Събота вечер“, записана през 1965 г. по музика на Йосиф Цанков и текст на Димитър Василев.

Първият й самостоятелен албум, издаден в България от "Балкантон“ е “Пее Лили Иванова" през 1967 г. В него са включени 12 песни, сред които "Уличката малка“, "Венера“, "Море на младостта“ и др.

Третият й албум е издаден в Москва, СССР (“Поет Лили Иванова", "Мелодия“, 1968 г.). Кариерата й в Русия е впечатляваща през годините, както и медийният интерес към личността й. През 2013 г. записва нови български песни на руски език, по текст на изключителния поет Иля Резник и участва в неговия тържествен юбилеен концерт в Кремълския дворец в Москва на 31 март 2013 г.

През 1969 г. година "Балкантон“ издава албума “Камино", а едноименната песен от него става емблематична за цялата кариера на Лили Иванова. През 2005 г. песента в нейно изпълнение е класирана на 40 място в престижната класация на вечните световни хитове на "Сони Ериксон".

От 1966 г. започва нейният успех, който в следващите десетилетия е феноменален и е белязан както от получаването на престижни награди, така и с раждането на едни от най-хубавите български песни, наричани днес “златни".

Наградите й в областта на музиката са над 20 като първата от тях получава отново извън България – в Братислава през 1966 година – първа награда “Златният ключ" за песента “Адажио" по музика на Ангел Заберски, текст на Йордан Милев, аранжимент – Иван Пеев. Следват още Първа награда от фестивала във Варшава (1967 г), Награда за най-добър изпълнител на фестивала в Барселона (1968 г.), Първа награда и специалната награда "Орфей“ на IX Световен фестивал на младежта и студентите, София (1968 г.), “Златна плоча" за най-много продадени плочи (над 1 000 000 бр.) в собствената си държава, връчена от Морис Шевалие на "MIDEM“ в Кан, Франция (1969 г.), “Златна плоча" - Първа награда от “Olimpiada de Musica Pop" в Атина (1970 г.), Трета награда на фестивала в Рио де Жанейро, Бразилия (1970 г.), Трета награда с песента “Панаири" в Токио (1973 г.), Първа награда във Виня дел Мар, Чили (1973 г.), "Гран при“ – Първа награда в Париж, Франция (1973 г.), Голямата награда "Златният Орфей“ (1974 г.). През 1996 г. Лили Иванова е удостоена с голямата награда “Златен Орфей" за цялостен принос.

Броят на концертите на Лили Иванова в България и зад граница е над 10 000. До момента има издадени 38 самостоятелни албума, над 45 малки плочи със сингли, над 15 компилации и различна продукция, издадена в Румъния, Турция, Испания, Германия и СССР.

През 1997 г. "Международната асоциация на жените“ я номинира за една от най-прочутите жени на XX век. Година по-късно е удостоена с Орден I-ва степен “Св. Николай Чудотворец" от Фонд за международни награди на името на академик Касян в Украйна. Орденът се връчва за допринасяне на доброто по земята и негови носители са имена като Майка Тереза, Елена Образцова и др.

През 1999 г. президентът Петър Стоянов връчва на Лили Иванова най-високото държавно отличие в България – орден "Стара планина", I-ва степен за извънредно големи заслуги към българската култура в областта на популярната музика.

През 2006 г. Руското посолство в България й присъжда Орден "Екатерина Велика“. Престижното отличие на Руската федерация се връчва само на жени. Първият му носител е Маргарет Тачър.

През 2009 г. Лили Иванова получава от Министерството на отбраната почетно офицерско звание – полковник от медицинските служби на българската армия, заедно с хладно оръжие – офицерски кортик.

Лили Иванова е първият и единствен български изпълнител със самостоятелен концерт и собствен репертоар в историческата зала “Олимпия" в Париж, Франция, проведен на 9-ти януари 2009 г. Концертът е организиран от г-н Стефан Зашев.

Лили Иванова е първият български изпълнител със самостоятелен концерт в "Арена Армеец“. На 22-ри ноември 2012 година концертът й в най-голямата зала в България – “Арена Армеец" e напълно разпродаден и става прецедент по многобройна публика от над 15 000 души. Поради огромния интерес, секторът зад гърба на сцената също е отворен за публика. До този момент това не е повторено за никой друг изпълнител. Събитието става повод за създаването на нова категория в  Годишните музикални награди на БГ Радио и взима наградата за “Концерт на годината".

През 2015 г. албумът "Поетът“ (2014 г.) получава 4 пъти платинен статус за стандартите на българския пазар от Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Тиражът му от 15000 бр. физически копия е прецедент в историята на българската поп музика в последните повече от 10 г. За първи път от десетилетия български изпълнител издава продукцията си и на винил. Албумът "Поетът“ е издаден на плоча, произведена в чужбина, чиито тираж се изчерпва мигновено.

През 2015 г. Лили Иванова изнася 3 концерта в чужбина – Лондон, Великобритания (16.05.2015 г.), Торонто, Канада (30.10.2015 г.) и Монреал, Канада (31.10.2015 г.).

През 2018 г. за първи път в музикалната история на България български изпълнител изнася 3 последователни концерта в Зала 1 на НДК (25, 26 и 27 октомври 2018). Залите са напълно разпродадени десетки дни преди датите.

През 2019 г. Лили Иванова изравнява собствения си рекорд от предходната година и отново изнася 3 последователни концерта в Зала 1 на НДК (8, 9 и 10 декември 2019 г.). Концертите отново са напълно разпродадени седмици преди датите.

Същата година Лили Иванова издава албума "Севдана“ на двоен диск с 32 песни и плоча. Албумът носи името на песента "Севдана“, чиято музика е пиесата за цигулка и пиано от Георги Златев – Черкин, написана през 1944 г. По идея на Лили Иванова Живко Петров я обработва и адаптира. Текст - Стефан Вълдобрев, цигулка в записа - Васко Василев.

През 2019 година Съюзът на артистите в България удостоява Лили Иванова с награда - първият по рода си "Икар“ за изключителни заслуги към музиката и културата.

През септември същата година Лили Иванова получава и голямата награда на Столична община – статуетка на Св. София за ярки постижения в културата.

Виж коментарите (1)

Още по темата (6853):
22.04.2024 Сериалът "Baby reindeer": Шокиращо искрено изследване на тормоза и
обсесията
05.04.2024 Вини Джоунс отново намери любовта
10.03.2024 Филип Аврамов сподели за уроците, които научаваме от бащите си
08.03.2024 Кейти Пери напомни колко дръзка може да бъде
01.03.2024 Черната Златка показа мъжа си - любител на татусите
04.02.2024 Дует "Ритон" издадоха тайната съставка на голямата любов
Още новини от Любопитни новини:
Един от най-талантливи тенисисти в света празнува рожден ден
Били Айлиш: Винаги съм била влюбена в момичета
Арестуваха Жерар Депардийо
Орлин Павлов за музиката, изкуствения интелект и мечтите
И тя си кръцна нослето
Знаете ли как се нарича най-здравото яйце на Великден в различнит...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).