Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Лимончето вече не може да стои на терасата, но като го вкарате на топло, отново има условия
Автор: Екип Burgas24.bg 17:00 / 19.11.2022Коментари (1)972
©
Температурите падат и вече не можем да си позволим да държим лимончето на терасата. Има различни препоръки за това на колко градуса трябва да е красивото дръвче. Според някои под 12 градуса дръвчето вече не се чувства добре. Според други експерти обаче лимонът може да издържи и под нулата, но минус 5 градуса повреждат младите листа, минус 9 градуса повреждат цялостно короната. Според експертите за най-умерените лимонът през зимата се чувства отлично от 10 градуса нагоре, а през лятото до 25 градуса. 30 градуса вече му тежат.

Влага в листата

Другото важно условие, което трябва да се знае за този цитрус, е, че той може да издържи на суха почва, но има нужда от влага в листата. Това го предпазва от акари, които просто могат да съсипят листата му. Затова от време на време тази влага трябва да му се осигурява, като се пръска вода с пулверизатор. В същото време обаче, ако има влага в помещението, трябва задължително да се проветрява, защото това ще затормози дръвчето, пише "Телеграф".

Акари

Когато внесете лимончето, е много важно да не е в съседство, а ако е възможно, изобщо да няма около него цветя от парник. Много често цветята от оранжерии са заразени с акари и това буквално може да съсипе дръвчето. Така че най-добре е въпросните саксии да ги сложите в друга стая или излекувайте цветята, ако сте в състояние. Иначе няколкогодишен труд по отглеждането на лимона ще отиде залудо.

Жасмин

Ако имате жасмин, но здрав, можете да го сложите в съседство с лимона. Не е ясно защо, но любовта между лимон и жасмин е удивителна. Жасминът започва да се увива около лимона и двете растения се чувстват заедно отлично. Важно е също така да подхраните дръвчето, най-добре е това да стане със смес за цитруси, която се продава в цветарските магазини. Специалисти смятат, че на две-три години е добре да се сменя и саксията, все пак вие си преценявате какво да направите. Добре е лимончето да не стои направо на пода, а на поставка за цветя или просто да е на пода.

Пирони

Съветите да се слагат пирони в земята почиват на реален опит и не са легенда. Причината е, че лимоните обичат желязо, ръждясалите пирони, забити в почвата, им го осигуряват. Трябва обаче да са ръждясали и внимателно да се поставят, за да не наранят кореновата система. Другото важно нещо е, че дръвчето обича светлина, но не и да е толкова пряко огряно от слънцето. Добре е да се съобразите с това негово изискване.

Парно

Ако сега си внесете лимончето директно на парно, след няколко дни ще сте свидетели на тъжната гледка как вашето дръвче буквално оплешивява. Листата му ще окапят от топлото и чак напролет ще започнат да се развиват нови. Така че най-добре изнесете го в студена стая или в коридора.

Успокоява нервната система и главоболие

Цитрусовите дръвчета внасят лятото, средиземноморския полъх и екзотиката в дома ни. Ароматът на разцъфналите цветове е невероятен, а има и благоприятно действие над нервната система и успокоява главоболието. Плодовете на лимона са богати на органични киселини, минерали, включително калиеви соли, витамини А, В1 (В2, РР, С), пектин, фитонциди, етерични масла. Всички тези вещества играят важна роля в човешкия метаболизъм и допринасят за по-доброто храносмилане. Твърди се, че един лимон осигурява на човек дневната нужда от витамин С. Съвременната медицина смята тези плодове за класическо средство за лечение и профилактика на скорбут, заболявания на дихателните пътища и стомашно-чревния тракт. Според NI Kudryashova (1997) лимоновият сок убива до двадесет вида бактерии, включително патогени на холера и дизентерия. Етеричното масло неутрализира коремен тиф за 15 минути, дизентериен бацил за 20 минути. Етеричното масло от лимон, поставено в дифузер, почиства въздуха от акари, а добавено във вода чисти перфектно прозорци, бани и огледала, и подове.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Преди време купих едни овощни дръвчета - лимони, които се оказаха болни... Купих ги от едни "честни селяни" , уж "разсадник" Фантазия в едно умряло село до Първомай... Та тези "честни" селяни ми продадоха пълни боклуци, които дадоха фира и заразиха и други дръвчета...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: