Лоша болест застигна Митко Щерев

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (10)
20:25 / 09.02.2023
2984
Hа 28 януари Митко Щерев навърши достолепните 77 години. И макар да изглежда все още по тийнейджърски небрежно с неизменното си плетено шапо, композиторът на столетието е сериозно загрижен за съдбата и здравето си в бъдеще.

Наскоро музикантът бе забелязан в лечебно заведение и стана ясно, че го е застигнала лоша болест. Маестрото е преминал през всички предписани му процедури по химио- и лъчетерапия и страшното е вече зад гърба му. Но от целия този преживян ад сякаш излиза пречистен и смирен.

"Няма да скрия, че в началото на музикалната си кариера бях много нетърпелив и напорист. Исках да бъда известен и мечтаех да композирам музика, която хората около мен да харесват. Мисля, че този период продължи около 7 години и приключи през около 1977 г. Тогава разбрах, че славата обслужва егото на човека. И осъзнах, че най-тежка е борбата, която трябва да водя със самия себе си.

Да променя това, което искам, и донякъде го постигнах. От няколко години често забравям, че доста хора ме познават по лице и когато понякога ме спират, питат ме за някой концерт или песен,  в първия момент се стряскам. Дори често си задавам въпроса кой съм всъщност и откъде идвам", призна Щерев в свое интервю.

Според него върховият момент на тонуса при човека е 39 години, защото талантът също има лимит и нужда от енергия. Нормално е един творец да създаде най-добрите си произведения като млад. Дойде ли старостта, в най-добрия случай нещата стигат до една досадна рутина и разказване на една и съща история в различни варианти...

Бъдещият маестро е роден през 1946-а в Ямбол. След един драматичен следобед, в който пияният му баща се черпи  с любовницата си и прогонва майката, заедно с трите деца, най-малкият, четвъртокласникът Митко, попада в сиропиталище, тъй като със заплата на чистачка във вечерната гимназия майката не може да насмогне да храни и облича децата си.

След това не проговаря на баща си цял живот. Това не е филм в стил италиански неореализъм, а начало на биографията на един от най-големите български композитори. Но възпитаникът на ямболския дом за сираци, "Минко Минков“ е щастлив, когато в една от стаите вижда акордеон. Малкият се учи сам и три години по-късно е най-добрият в Ямбол.

Една от възпитателките го води на изпит за Музикалното училище под тепетата. Момчето иска да стане тромпетист, но комисията решава, че е много слаб физически. Приемат го фагот. Това се случва през лятото на 1960 г. Пак живее в пансион, този път в пловдивския  "Рада Киркович". Съученичка кани класа си на гости. В луксозния апартамент Митко за пръв път вижда килим. След години, посветен на него виц ще звучи така: "Висок 150 см, но като се качи на портфейла си, става два метра".

През третата година на обучението си младежът се разболява от костна болест, постъпва в болница и не му позволяват да продължи с фагота. Прехвърля се в специалност "Пиано".

В началото на септември през 1967 г. Митко свири в най-модерното заведение на Пловдив, бирхале "Камениц а“. Една вечер там се отбива бас китаристът на Емил Димитров. Харесва Митко и още същата вечер го кани за пианист в състава на "Синьо-белите“.  По това време Емил Димитров е безспорно най-голямата поп звезда в България.

Певецът оценява големия талант на музиканта и му възлага аранжиментите за първата си дългосвиреща плоча. В нея Митко дебютира и като композитор с песните "Нора" и "Хей, Мадлен". С втората се качва на първо място в най-престижните класации на Радио "София“. Митко Щерев обаче трябва да отбие военната си служба и така две години ръководи естрадния състав на ДНА - Сливен.

През 1970 г. той отново работи с Емил Димитров. По това време записват албума "Танцувайте с Емил“.  В този проект Щерев прави съвременни версии на народните песни "Дилмано, Дилберо" и "Грозде не набрах", които се посрещат с голям ентусиазъм от публиката. В началото на 1971 г. посещават Париж, където двамата са представени от издателска къща "Хексагон".

Митко Щерев има над 15 написани за Емил песни. Изнесъл е с него стотици концерти в България, Русия и Чехия и е бил аранжор и музикален продуцент на три негови албума, пише "Галерия".

Виж коментарите (10)

Още по темата (6853):
22.04.2024 Сериалът "Baby reindeer": Шокиращо искрено изследване на тормоза и
обсесията
05.04.2024 Вини Джоунс отново намери любовта
10.03.2024 Филип Аврамов сподели за уроците, които научаваме от бащите си
08.03.2024 Кейти Пери напомни колко дръзка може да бъде
01.03.2024 Черната Златка показа мъжа си - любител на татусите
04.02.2024 Дует "Ритон" издадоха тайната съставка на голямата любов
Още новини от Любопитни новини:
Образ, създаден от изкуствен интелект, стана говорител на Министе...
Опасни трендове в социалните мрежи могат да доведат до рак на кож...
Режисьорът на "Уроците на Блага" обяви: Филмът "Made in EU" е зас...
50 години група "Фактор": Музиката, любовта към рока и приятелств...
Шеф Кустев с изненадващ ход, ето къде ще го видим
Неузнаваема! На 52 изглежда по-добре, отколкото когато се съблече...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).