Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Луната се свивала като стафида
Автор: Екип Burgas24.bg 16:50 / 06.02.2024Коментари (0)548
©
В продължение на стотици милиони години нашата луна се свива като стафида. Сега учените казват, че намаляването на обиколката води до плитки лунни трусове - включително в близост до потенциалните места на НАСА за човешки посещения, предаде The Washington Post. "Концепция, която мисля, че много хора споделят, е, че Луната е геологично мъртво тяло, че нищо на Луната никога не се променя“, каза лунният геолог Том Уотърс.

Но "Луната е сеизмично активно тяло“. Изследванията на лунните тресения датират от ерата на Аполо. Най-мощното плитко лунотресение е локализирано близо до южния полюс, който е близо до местата за кацане на мисията на НАСА Artemis III за изпращане на хора обратно на Луната, потенциално през 2027 г. За района на южния лунен полюс се спекулира, че може да има лед на водна основа. В ново проучване Уотърс и колегите му заявяват, че това мощно земетресение е свързано с група от сеизмично активни в момента разломи, които са създадени, когато Луната се е свила. Земетресенията в района може да предизвикат свлачища. 

Свиването на Луната е измеримо, но е малко. Тя се е свила с около 150 фута в диаметър през последните няколкостотин милиона години. Голяма част от свиването се дължи на естественото охлаждане на разтопеното ядро на Луната. Докато ядрото се охлажда, повърхността на Луната се свива и се приспособява към промяната в обема. Гравитационното привличане на Земята към Луната също прилага сила към лунната повърхност и добавя напрежение. Земята не изпитва същия тип свиване. Нашето разтопено ядро също се охлажда, но земната кора е направена от мозайката от тектонични плочи, за разлика от Луната, която има една плоча. Енергията от ядрото на Земята движи тези плочи или се освобождава чрез вулканични изригвания, каза Уотърс. Свиването на нашата луна има незначителен ефект върху Земята.

Промяната в размера няма да промени появата на затъмнения, например. Масата също не се променя, така че приливите и отливите на Земята не се влияят по различен начин. Подобно на Земята, тези разломи често са свързани със сеизмична активност. Разломите могат да изглеждат като стена с височина десетки метри - откриваема, но със сигурност не е планина. Хиляди малки разломи вече са открити по цялата Луна, благодарение на изображения от Lunar Reconnaissance Orbiter на НАСА. Най-голямото лунотресение е с магнитуд 5 по скалата на Рихтер близо до южния полюс, като е свързано с група от вероятно все още активни разломи. "Няма причина да вярваме, че в момента не са активни, защото знаем, че Луната все още е гореща и вътрешността й все още се охлажда“, казва Уотърс, предава actualno.com








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: