Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Маймунско царство в Зоопарк Бургас
Автор: ИА Фокус 17:15 / 04.05.2023Коментари (0)1716
© Зоопарк - Бургас
От днес се открива още една експозиция на зоопарка в Бургас, която ще срещне посетителите с новите му южноамерикански обитатели, единствени за цяла България, съобщи за "Фокус" управителят Кръстьо Дъбов. Част от тях идват от Амазонка в Южна Америка и са представители на вида остроноктести маймуни - двойка мармозетки, двойка златоглави лъвски тамарини и двойка памукоглави тамарини.

Златоглавият лъвски тамарин се отличава с грива близка до тази на лъва, оттам идва и названието на маймуната. Имат дружелюбен и закачлив нрав. Видът обитава Южна Америка и е застрашен от световно изчезване.

Мармозетките са най-малките маймуни в света. Срещат се в североизточните части на Бразилия, като предпочитат гористи местности. Достигат височина 188 mm и маса 250 g, като женските са малко по-дребни. За разлика от повечето примати, мармозетките имат заострени и закривени нокти, които им помагат при катеренето по дърветата, както и за получаването на основната им храна от януари до април – дървесни сокове и смоли. 

Памукоглавият тамарин е вид дребна южноамериканска маймуна, която се среща единствено в Колумбия. Тези маймуни са един от 25-те вида примати, класифицирани като критично застрашени. В дъждовните гори на Колумбия са останали само около 6000 екземпляра от памукоглавия тамарин. Техният хабитат изчезва заради дърводобива. 

"Всички тези видове са застрашени. Интересно за тях е, че не се хранят с плодове или зеленчуци както останалите маймуни, а със специални пюрета, които се правят от сушени насекоми. За да бъдат при нас, ние се сдобихме с всички необходими документи. Получихме правото да ги притежаваме, да ги размножаваме и – дай Боже, да успеем отново да ги върнем в дивата природа, каквато е идеята на зоопарковете. По изисквания беше нужно само няколко квадратни метра помещение, което да обитават, но ние сме им осигурили големи молиери, за да се чувстват спокойно и уютно. Всички помещения се отопляват с климатици, поддържаме постоянна температура от около 20-25°C. Животинките са от около месец в зоопарка, но изчаквахме тмпературите навън да станат по-високи, за да могат и посетителите да им се порадват. Поставили сме големи иннофрмационни табла, с помощта на които всеки да се запознае с вида и характеристиките им", добави Кръстьо Дъбов.

Другите нови обитатели на бургаския зоопарк са двойка сурикати, наречени Тимон и Пумба.

"Те са симпатични, игриви и много любопитни. Живеят в дупки в земята и могат да стоят подобно на хора на два крака, за да наблюдават по-добре околността. Цветът на козината им е сив, бежов или светло кафяв. От осем до десет черни напречни ивици минават през тялото – от гърба до хълбоците, без да покриват главата и опашката. Козината около очите им също е черна. Ноктите на предните им крайници са много дълги и здрави, за да улесняват копаенето на дупки в земята. Сурикатите са разпространени в ЮАР, както и в южните части на Намибия и Ботсвана. Предпочитат саваните, но се срещат и в полупустинни области", обясниха от зоопарка.  

Зоопаркът в Бургас вече работи с лятно часово време – от 8.00 до 20.00 часа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: