ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Менюто за вечеря от преди 5 000 години | ||||||
| ||||||
В рамките на образователната инициатива културният институт е проучил записки от хилядолетия назад, базирани и на археологически проучвания. В тази връзка са направени и примерни менюта на хората в миналото. Менюто за вечеря от преди 5 000 години представлява риба, изпечена на горещи камъни, сочни пържили на бавен огън, топли пшеничени питки и варена леща. Данните за това идват от останките от семена и кости, откривани в кюстендилско по време на археологическите проучвания. От преди 2 000 години информацията идва от писания, достигнали и до наши дни. Рецептите са разнообразни и запознаването им с тях може да се случи в Регионалния музей на Кюстендил. Споделяме рецептата за месо със сос "Гарум“. Преди две хилядолетия в кухните се е приготвила тази рецепта, която и в наши дни може да бъде пресъздадена. Различни видове риба се оставят да престоят в сос от оцет и сол. Следва прибавяне на дюли, кимион и други продукти. Желаещите да се докоснат до менютата, могат да видят снимковия материал и да посетят Регионалния исторически музей в Кюстендил. Венцеслав ИЛЧЕВ Мирослава Таскова, РИМ – Кюстендил |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
3 компании наливат милиони в Бургас, ще разкрият много работни места
11:00 / 23.04.2024
Големи промени с платеното паркиране в Бургас!
10:34 / 23.04.2024
Кола изхвърча от пътя, жена е в болница
09:08 / 22.04.2024
Прокуратурата погна Динко от Ямбол!
16:01 / 22.04.2024
Очакват се обилни валежи!
14:11 / 22.04.2024
Вижте как ще изглежда най-новото бургаско училище!
14:47 / 23.04.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета