"Месо" направено в лаборатория пускат по магазините

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
10:14 / 17.10.2015
1033
Нидерландският екип, който отгледа първото кюфте за бургер в лаборатория се надява да започне да продава продукта си след пет години, пише BBC News.

Изследователите са основали компания, чиято цел е да направи месото по-вкусно и по-евтино. Екипът създаде прототип, струващ 215 хиляди британски лири, който беше сготвен и изяден в Лондон преди две години.

Ръководителят на компанията Петер Верстрате разкрива плановете си пред ВВС преди симпозиум, посветен на разработването на технологията. "Чувствам се изключително развълнуван от перспективата този продукт да се продава. Уверен съм, че когато бъде предложен като алтернатива на месото, все по-голям брой хора ще го купуват по етични причини."

Изкуствено отгледаният бургер е създаден от проф. Марк Пост в лабораторията му в Маастрихтския университет в Нидерландия. "Сигурен съм, че ще стъпим на пазара след пет години", казва той. По думите му като начало синтетичното месо ще се предлага като ексклузивен продукт, който се поръчва, а ще се появи по рафтовете на магазините, когато търсенето се увеличи и цените паднат.

Бургерът е направен от стволови клетки. Повечето изследователи, работещи в тази област се опитват да отгледат човешка тъкан за трансплантация. Проф. Прост обаче е отгледал мускул и мастна тъкан за бургера си.


Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Нина Добрев пострада жестоко при инцидент с мотор 
Шер за 78-ия си рожден ден: Ще го прекарам, крещейки под възглавн...
Зад кулисите на "Капките": Какво не видяха зрителите в последния ...
Първият ерген посрами Алек
Камила затяга контрола над крал Чарлз
Цъфти българската Роза Дамасцена – можете да си направите домашно...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).