Мисис Бургас 2018 спази обещанието си! Стана редовен кръводарител

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:23 / 19.02.2020
1188
"Мисис Бургас 2018" Вержиния Иванова вече е редовен кръводарител. След като стана носителка на титлата, красивата бургазлийка обеща да работи за популяризиране на доброволното и безвъзмездно кръводаряване чрез личния си пример.За пореден път тя даде кръв в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас и призова и други да я последват.

"Кръвта спасява човешки живот. Няма нещо, което да може да я замени. Човек, който се нуждае от кръвопреливане заради заболяване или инцидент, може да бъде спасен само от друг човек", каза Вержиния Иванова. "За съжаление в повечето случаи хората даряват кръв принудени от обстоятелствата – когато техен близък се нуждае спешно. Ако всеки здрав човек го прави редовно, няма да има недостиг на кръв", добави тя. Опитът й като финансов директор на първата частна многопрофилна болница в Бургас я е срещнал лично с много пациенти и техни близки, изпадали в подобна ситуация.

Освен огромното удовлетворение, че помагаш на изпаднал в беда, за кръводарителя има и други ползи. Кръводаряването е полезно, защото стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки, подобрява защитните сили на организма, подмладява, намалява риска от сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Всеки кръводарител има право на два дни платен отпуск, както и достъп до изследванията на дарената кръв за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

През изминалата година в УМБАЛ Бургас отчитат повишен интерес към доброволното кръводаряване от страна на по-млади дарители, особено от ученици и студенти. Статистиката за страната пък показва, че по-голямата част от кръводарителите са жени.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Маги от "Ергенът" - гадже на бившия годеник на Анелия
Слави Трифонов се разделя с двамата от най-верните в екипа си
Наш манастир пази уникален стенопис на Тайната вечеря отпреди 7 в...
Не е зеленчук, но е изключително полезен за организма
Много драматичен обрат с участник в "Стани богат" стигнал до 10 0...
Венета Райкова чукна 50


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).