Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Мистериозен червен кръг се появи в небето над Италия
Автор: Екип Burgas24.bg 11:14 / 07.04.2023Коментари (1)7154
©
Огромен ореол от тайнствена червена светлина, сякаш излязла от научнофантастичен филм, проблесна в небето над Италия. Мистериозният диск се появил и изчезнал за секунди, поради което повечето хора са го пропуснали.

Явлението е уловено от фотографа Валтер Биното. Той успял да заснеме сияйния ореол в небето над град Посаньо, северна Италия, на 27-ми март, въпреки че това не е било точното местоположение на феномена. Всъщност, кръгът с диаметър 360 км., се е появил над Централна Италия и Адриатическо море. Заради перспективата, в която е заснет, ореолът изглеждал сякаш е увиснал над града.

Този феномен е познат като ELVE. Това е електрически разряд, който се излъчва нагоре от върха на купесто-дъждовен облак по време на гръмотевична буря, обясняват учените.

"Излъчване на светлина и много нискочестотни смущения, дължащи се на източници на електромагнитни импулси“, дават своето обяснение за феномена и от Spaceweather.

ELVE представлява рядък вид стратосферно или мезосферно смущение, резултат от интензивно наелектризиране при гръмотевична буря. Червените кръгове се получават когато електромагнитните импулси, излъчени от мълния, ударят йоносферата на Земята - йонизираната част от горната атмосфера, простираща се между 80 и 644 км. над земята.

Заради краткотрайния им характер, тези тайнствени ореоли са "видими“ само за обикалящите около Земята сателити. Това е и причината да са открити едва през 1990 г., благодарение на камерите прикрепени върху космическите совалки на НАСА. Според Spaceweather, снимката на Биното е най-добрата на феномена, направена от Земята, разказват от vesti.bg 

Биното смята, че ELVE се е образувал от електромагнитни импулси, генерирани от голяма гръмотевична буря край Анкона, град на 280 км. югоизточно от Посаньо.

Обикновено, светкавиците не излъчват електромагнитни импулси, защото нямат достатъчно електрически заряд. Но по време на тази буря се е появила необикновено мощна светкавица, 10 пъти по-силна от обикновените, която произвела електрическа ударна вълна, а тя ударила йоносферата, казват от Spaceweather. Когато електроните от електромагнитните импулси се ударили в йоносферата, заредените частици намагнетизирали азотните атоми, което придало червения отблясък на кръга.

Биното е заснел стотици ELVE и подобни на тях преходни светлинни явления, откакто започнал да ги снима през 2019 г., но това е едно от най-големите, които е виждал.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.04.2023 г.
0
 
 
ХАРП СИСТЕМА ЗА ПРОМЯНА НА ВРЕМЕТО! ПРЕДИЗВИКВА И ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ ИМАШЕ ПОДОБЕН КРЪГ И ПО ВРЕМЕ НА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ТУРЦИЯ! СВЕТА ВЕЧЕ НЕ Е ТОВА,КОЕТО ВИ ПРЕДСТАВЯТ МЕДИИТЕ!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: