Митко Пайнера чукна 70, първият съвет, който дава на всеки: Бъдете себе си! 

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
09:44 / 20.03.2023
13406
Над 10 хиляди песни е продуцирал шефът на най-голямата музикална компания у нас инж. Митко Димитров, по-известен като Пайнера, разкри пред "Телеграф“ самият той.

На 15 март той отпразнува 70-годишния си юбилей в своя комплекс "Планета Пайнер“ в Димитровград. "Бяхме само най-близките – дъщерята Венета си дойде специално от Германия, синът Христо пристигна с внуците от София, поканих и семействата, на които сме кръстници със съпругата ми Мария. Получи се много хубаво семейно празненство“, сподели Димитров. За кръглата си годишнина той е получил много подаръци, повечето символични.

Равносметка

А каква е равносметката му? "Да се живее пълноценно и с по-малко енергийни дразнители“, казва Пайнера. В живота той е твърде скромен за представите на хората за един попфолк продуцент, но постиженията му в работата са повече от впечатляващи. Продуцирал и издал е повече от 300 изпълнители, за които е реализирал над 2200 албума. "През всичките тези години сме били радетели на възможно най-доброто качество, ако може и на световно ниво. Когато имаме една хубава песен, качеството допринася да привлечем вниманието на почитателите. Когато има перфектна картина и звук, хубавата песен влиза по-лесно в душата на човека“, категоричен е продуцентът.

13

От много години празникът за рождения му ден винаги е двоен, тъй като на същата дата през 2007 г. стартира и тв каналът за народна музика – Планета Фолк. Така на юбилея си той почерпи и за 16-годишнината на фолклорната телевизия, част от голямото му семейство - Планета, Планета HD и Планета 4К. За някои числото 13 може да е фатално, но за него е повече от успешно. На 13 февруари 1990 г. е излязло решението за регистрацията на фирма "Пайнер“ в Хасковския съд, а на 13 ноември 2001 г. стартира телевизия Планета.

Кредит

С кредит от 1 милион лева е започнал бизнеса си инж. Митко Димитров. "Гарант ни стана Полиестерния комбинат в Димитровград, в който работех като Главен механик, което беше израз на доверието, което ми имаха. Не подведох ръководството, върнах го в срок точно от 1 г., въпреки годишната лихва от 53%. С парите купихме машини и апаратура за производство на празни аудиокасети. По това време те бяха дефицит и реших да създам поточна линия за производството им. През 1988-89 г. излезе постановление на МС, според което вече можеше да се работи на частно, а година по-късно се разкри възможност и за регистрирането на фирми. Ние със съпругата ми Мария бяхме първите, които решиха смело да влязат в това море, имайки предвид опита, който имахме от държавната работа и знанията от института“, връща лентата назад продуцентът. След това започва да тиражира записите на най-добрите сватбарски оркестри, а през годините е пробвал и с любимия си рок, но тези опити се оказали не толкова успешни, тъй като хората си харесвали най-много попфолка и шлагерната музика. 

Нарекли го на магнетофон

Прозвището Митко Пайнера идва от един бас. "В Димитровград бяхме десетина любители на хубавата музика и на една наша среща решихме да си направим експеримент кой ще направи най-добрия запис на едно и също изпълнение. Един от приятелите ми беше конструирал собствен магнетофон и беше сигурен, че е направил най-доброто. Аз ползвах магнетофон от японската марка Pioneer. Направихме записите, след това ги прослушахме и се оказа, че моят наистина е най-добрият. От тогава започнаха да ме наричат Пайнера“, разкрива най-успешният музикален продуцент. Когато обсъждали името за фирмата, предложенията все му се стрували неубедителни. "Тогава нашата адвокатка каза: "А защо да не е Пайнер“? Помислихме и го приехме. Важното бе да тръгнем добре в работата, да се чувстваме убедени в това, което ще правим. Пък и името ни допадна – първи, първенец, пионер“, допълва той.

Подписва с Глория в Търново

Първата певица, която е подписала договор с "Пайнер“, е Глория. "Бяхме чували много хубави неща за нея, познавахме гласа й от записи. Организирахме среща по средата между Димитровград и родния й Русе – във Велико Търново. Там обсъдихме как да действаме занапред, тя прие идеята, подписахме договор и заработихме заедно. С нея започнахме много успешно и убедително“, казва Димитров. Успехите му нямат изброяване – оркестър Димитровград, Ивана, Преслава, Галена, Анелия, Джена, а Гергана е първата, която стана звезда за една нощ от ефира на телевизия Планета. Продуцира и два албума на Лили Иванова. Първият съвет, който дава на изпълнителите си, е да бъдат себе си. "Когато подписваме договор, аз се опитвам да разбера техния характер, потенциала им, а когато те бягат от себе си, играят фалшива роля и не са убедителни. Когато са себе си, се усъвършенстват – тогава са най-убедителни“, добавя Митко Димитров. Казва, че няма точна формула за успех, защото времето се променя непрекъснато и всичко зависи от него.

Виж коментарите (4)

Още по темата (6854):
07.05.2024 Родният хайлайф се скъса да си показва яйцата, Камелия - майстор на
агнешкото
22.04.2024 Сериалът "Baby reindeer": Шокиращо искрено изследване на тормоза и
обсесията
05.04.2024 Вини Джоунс отново намери любовта
10.03.2024 Филип Аврамов сподели за уроците, които научаваме от бащите си
08.03.2024 Кейти Пери напомни колко дръзка може да бъде
01.03.2024 Черната Златка показа мъжа си - любител на татусите
Още новини от Любопитни новини:
30 грама от този деликатес ще ви струват приблизително 1500 лева
Разкостиха Андреа Банда Банда
Венко за напускането си от "Ку-ку бенд": Само свирим кашове в тел...
Нов хазартен оператор стартира до дни
Проф. Дуранкев за Евровизия 2024: Чашата прелива от експлозивни м...
Башар Рахал наследява Андреа Банда Банда по БНТ?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).