Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Много смях с осъвременената постановка на "Севилският бръснар" в Летния театър
Автор: Екип Burgas24.bg 10:12 / 04.07.2022Коментари (0)524
©
На 7-и юли, четвъртък, от 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас предстои поредното представление на новата постановка на "Севилският бръснар", комична опера в две действия /три картини/ от Джоакино Росини. Една от най-обичаните опери в световното музикално наследство ще бъде представена в осъвременена трактовка с елементи на социална сатира, дело на режисьора доц. д-р Алекандър Текелиев, съчетани с оригиналната цялостна визия на спектакъла, дело на талантливия млад сценограф и костюмограф Денис Иванов. Събитието е в рамките на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров“ 2022, които се осъществяват за петнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас и Община Бургас.

Иновативната постановка е разбиваща табута и хвърляща ръкавица към закостенели разбирания и режисьорски похвати, След успешната премиера през м. октомври 2021 г., всички досегашни представления се приеха бурно и радушно от публиката, в която присъстваха и доста млади хора, а това е сигурна индикация, че постановката отговаря на очакванията и вкусовете на едно поколение, което очевидно има нужда от изкуство, и то поднесено по различен начин.

Творческият и артистичен екип на "Севилският бръснар“ е първокласен и вдъхновен, сценографията и костюмите са провокиращи сетивата и предизвикащи асоциативни връзки, а музиката на Росини звучи винаги актуално и носи настроение и жизнерадостен заряд. Всеобщото мнение е, че с всяко следващо представление, постановката продължава да придобива все по‐зрял облик.

Всички, които ще бъдат въвлечени в емоционалното и колоритно приключение на откритата сцена в Приморския парк на Бургас на 7-и юли, се готвят за поредното сценично предизвикателство. Зад диригентския пулт в четвъртък застава маестро Иван Кожухаров. Неоспорим факт е, че именитият диригент е перфекционист – по отношение на изграждане на динамика, баланс, интелектуален заряд. Концертмайстор на чудесния оркестров състав, който изпълнява сложната партитура с настроение и лекота, ще бъде Христо Белчев. Прекрасен е и солистичният състав, който ще зареди публиката в Летния театър с много положителни емоции. Баритонът Александър Крунев влиза отново в образа на най-известния бръснар в оперното творчество, а и не само – Фигаро, в новата постановка той е копие на Елвис Пресли, а образът е издържан изцяло в стилистиката на 70-те години на XX век. Лирико-спинтовият тенор Николай Моцов гостува отново в ролята на Граф /Шейх/ Алмавива. В ролята на очарователната кокетка Розина влиза прекрасното мецосопрано Йоана Кадийска, за която предстоящият спектакъл ще бъде третото сценично превъплъщение в новата постановка на Александър Текелиев в една от мечтаните за нея роли. Басът Костадин Мечков отново ще породи искрен смях с образа на досадния Д-р Бартоло. Басът Диман Панчев ще предизвика взрив от емоции с ролята си на Дон Базилио, за която получи тазгодишната награда на Община Бургас по случай 24-ти май – за особено постижения в сферата на изкуството и културата. Сопраното Нона Кръстникова отново ще бъде забавната и провокативна икономка Берта. Баритонът Бранимир Недков ще се представи в оригиналните роли на Фиорелло и Офицера. В режисьорската концепция е отредена важна вункция и на всички артисти от хоровия състав /с диригент Невена Михайлова/, които имат индивидуални хумористични артистични етюди. Мира Искърова ще изпълни клавирните речитативи, помощник‐режисьори на мащабната постановка са Лина Пеева и Петър Тихолов.

Многоспектърен ще бъде спектакълът на "Севилският бръснар" – за първи път на открита сцена в четвъртък, и ще предизвика спонтанен смях, както и породени след усмивките размисли, цветност, интелигентни режисьорски решения, дръзка авангардна визия, умело вплетена еротика, без да се пристъпва границата на добрия вкус. Постановката засяга щекотливи теми в нестандартен прочит, обагрен с социалнопсихологически нюанси. Има и откровени препратки към съвременната "проза" – маски, дезинфектанти, ваксини, РЗИ, Мосад, ФБР, ДАНС, терористични заплахи, дори списание "Playboy". Сюжетната линия следва шеметни абсурдни ситуации, в които се отразяват не само характерите на забавните герои, а и най‐характерното от не толкова забавното време, в което живеем…

В програмата на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров“ е включен спектакъл на "Севилският бръснар“ на сцената на Летен театър – Бургас – на 24-ти август, като в главните роли ще бъдат: Илина Михайлова /гост/, Добромир Момеков /гост/, Николай Моцов /гост/, Костадин Мечков, Делян Славов, Нона Кръстникова и Бранимир Недков. На 8-и септември предстои първото представление извън Бургас – на сцената на Летен театър – Варна.

Важно – спектакълът не се препоръчва за лица под 12 години.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: