Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Мъжът на Илияна Йотова спасил патриарха
Автор: Екип Burgas24.bg 11:21 / 24.05.2022Коментари (0)869
©
Съпругът на вицепрезидента Илияна Йотова – д-р Андрей Йотов, и неговият екип са спасили патриарх Неофит със сложна операция, след като миналата седмица владиката претърпя инцидент в Богословския факултет и при нелепо падане счупи бедрена кост.

Патриархът бе приет по спешност в лечебно заведение, а проф. Йотов, който е сред най-добрите ортопеди у нас, се заел лично със случая. Макар операцията да преминала успешно, тепърва на Неофит му предстояла дълга рехабилитация, от която зависело дали ще може да ходи нормално, или ще се наложи да се придвижва с патерици.

Целият период на възстановяване може да се проточи до 9 месеца, тъй като костта, която счупил патриархът, е най-твърдата в човешкото тяло. Единственият вариант бедрото на Негово Светейшество да функционира отново правилно, било поставянето на титаниев пирон, който да го закрепи. Медицинският консуматив не се покрива от НЗОК и струвал на Софийската митрополия около 3500-4000 лева.

Обикновено възстановителният период след такъв тип травма протича в няколко етапа – раздвижване с помощта на проходилка, заместването ѝ след около 2 до 6 седмици от две патерици, след което пациентът започва да се учи да се движи само с една, а накрая при пълно възстановяване – между 3 и 9 месеца, в зависимост от общото състояние, той оставя всички помощни уреди. Качването и слизането по стълби е сред най-големите предизвикателства пред тези болни, наравно с риска от залежаване и владиката ще има нужда от денонощна помощ.

Напоследък патриарх Неофит не е в цветущо здраве. През миналото лято 76-годишният глава на Българската православна църква също бе приет в болница с опасно висока температура. Тогава той бе настанен в неврологичното отделение на "Токуда“ в София и бе изписан след едноседмичен престой. Няколко месеца по-късно пък отново влезе в лечебница, но само за рутинни процедури и изследвания, без сериозна опасност за здравето му.

Всъщност патриархът има хронично сърдечно заболяване, заради което често е настаняван за наблюдение и лечение в болница. През 2014 г. той претърпя сърдечна операция, след което бе на рехабилитация в санаториум в Банкя, пише "Ретро". Оттогава поне един път годишно Главата на Българската православна църква е под прякото наблюдение на столични медици в болнична среда.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: