Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Наградиха победителите в литературната надпревара "Евреи и българи - два народа, една родина, една любов"
Автор: Екип Burgas24.bg 13:13 / 20.12.2014Коментари (0)1930
©
Тържество на духа и победа на толерантността бе основната идея на церемонията по награждаването на лауреатите в литературния ученически конкурс "Евреи и българи - два народа, една родина, една любов". Инициативата на еврейско-българския център "Алеф" предизвика интереса на най-младите към темата за единението на етносите в един от най-съдбовните моменти в българската история. В литературната надпревара, посветена на 100-годишнината от обявяването на Първата световна война, се включиха над 60 средношколци от цялата страна.

На 19 декември в бургаската Синагога /днес Художествена галерия "Петко Задгорски"/ тържествено бяха обявени резултатите и наградите за победителите. Десетки деца пропътуваха стотици километри, за да присъстват и лично да получат наградите си.

Сериозният подход към темата и разнообразието от литературни форми изключително много е затруднило журито в състав: Михайлина Павлова - журналист в БНР, главен редактор на в. "Еврейски вести" и на списание "La Estreya" , Румен Леонидов - поет, писател, издател на литературния сайт "Факел бг" и Асен Йорданов - разследващ журналист и директор на сайта Биволъ. Затова и наградените са повече от обичайното. Бяха излъчени 1 първа, 2 втори и 2 трети награди. Победителите получиха грамоти, книги и парични премии. За отличното си представяне други 16 млади автори бяха отличени със специални поощрителни награди.

Шест от участниците се включиха в конкурса със свои разкази. Според журито три от творбите са с особена литературна стойност. Техните автори бяха наградени и от издателството на сп. "Море", а Румен Леонидов пое ангажимент те да бъдат публикувани в литературния сайт "Факел бг".

Учениците са вложили страст и лични чувства, изнесли са забележителни факти на фронтово приятелство между българи и евреи, подчертали са толерантността на българската държава към другите етноси, е общото мнение на оценяващите. Впечатляващо е вникването в детайлите, които посочват и малко популярни факти: в българската армия за вярност към родината войниците от еврейски произход са се заклевали в своите свещени книги, ползвали са отпуски за религиозните си празници, осигурявана им е била храна, съобразена с техни религиозни обичаи, и др.

Първа награда бе присъдена на осмокласничката от Математическа гимназия "Атанас Радев" в Ямбол Мирослава Грозева.
"Във "Възпоменателен албум", издаден в Тел Авив, Анри Моиров изрежда имената на загиналите по време на воините български евреи. Там виждам и лицата на младите войници от Ямбол. Но не на всички! Твърде рано са се слели със земята, която ги е родила, та затуй може би не са оставили и снимка за нас - техните наследници. Не са оставили снимка, но са оставили подвиг и .... опазена родина.", е написала Мирослава в есето си, с което предизвика бурното признание на аудиторията. Нейната творба ще бъде публикувана във в. "Еврейски вести", в сайта Биволъ и в сайта Факел.бг.

На второ място се класираха Лариса Амброзова - десетокласничка в СОУ "Димитър Благоев" - Свищов и Мартина Йотова от Професионална гимназия по техника и мениджмънт "Христо Ботев" - Ботевград, в 12 кл.

Двете трети места заеха Александра Тодорова от Горна Оряховица, СОУ "Вичо Грънчаров", 11 клас и Матей Тамахкяров - Гимназия с преподаване на английски език "Гео Милев" - Бургас, 11 кл.

"Успяхме да насочим вниманието на младите към каузите, които обединяват хората, а не ги разделят. Такава безспорна кауза е България.", каза председателят на център "Алеф" Алберта Алакалай. Това е вторият литературен конкурс, който центърът организира сред учениците в страната и чрез който осъществява един от основните си приоритети - да създава инициативи, които да дават добри примери за интеграция между българи и евреи.

Впечатляващият брой участници в конкурса и задълбочените им разработки получиха широк обществен отзвук. Представители на местната и държавната власт, на бизнеса, на еврейската организация "Шалом", общественици и съмишленици, хора от различни поколения и от различни етноси, дойдоха да поздравят победителите и да ги подкрепят в стремежа им да изградят бъдеще, в което да няма място за трагедии, ксенофобия и човеконенавист. Сред тях бяха зам.областният управител Севдалина Турманова, директорът на ОДП Бургас Калоян Калоянов, Айшен Йозсой - вице генерален консул на Република Турция в Бургас, Йосиф Меламед - генерален секретар на Организация на евреите в България "Шалом", о.з. полковник Йосиф Илел - бивш експерт във Военно-историческия музей в София и много други видни общественици. Поздравителни адреси до организаторите и участниците бяха получени от групата на депутатите от ГЕРБ-Бургас, както и от ИА "Военни клубове и ВПД" към Министерството на отбраната.

"Съдбата на българските евреи е исторически обвързана със съдбата на българския народ. Доказват го дори археологическите артефакти, които посочват евреите като едни от най-старите заселници на тези земи. Българите и евреите са една нация, обитават една земя, един "дом", за които милеят и когато се налага да защитават свободата - загиват за България", развълнува се 94 г. ветеран от войните о.з. полк. Йосиф Илел.

Генералният секретар на ОЕБ "Шалом" г-н Йосиф Меламед отправи официално приветствие от името на еврейската общност.
"Поздравявам всички, които сега празнуват Ханука и които след няколко дни ще празнуват Коледа. Впечатлен съм и приветствам екипа на "Алеф", за това, което прави за единението между евреи и българи. Изненадан съм приятно от активността на учениците. Те са се включили в конкурс на тема, едновременно далечна, но и така актуална в съвремието. Творбите на младите хора са посветени на общочовешкото измерение за хуманизъм и на уникалната съдба на българските евреи. Щом децата ни се вълнуват от непреходните, човешки ценности, значи за нас има надежда, че ще постигнем светлата мисия на бъдещето си."


Към общата идея се присъедини Държавен архив Бургас, който подреди уникална изложба с автентични материали от Първата световна война. Експозицията бе подготвена специално за участниците и гостите на церемонията и представена за първи път.

Със спомоществователство се включиха American Jewish Committee, Председателят

©
на ОЕБ "Шалом" г-н Максим Бенвинисти, "БМФ Порт флот" Бургас, "Слънчев бряг" АД.

Присъстващите бяха върнати към трагичните години на войната с документален филм. Артистични и танцови изпълнения на бургаски деца и музиканти трогнаха публиката като представиха общото в традициите на българи и евреи.

Финалът на литературния конкурс "Евреи и българи - два народа, една родина, една любов" се превърна в празник на неунищожимия човешки дух , в който обществото и най-младите му представители казаха "Не" на войната и "Да" на заложеното от историята приятелството между българи, евреи и всички други етноси.

Участниците в церемонията по награждаването се обединиха около идеята да отправят предложение до българския Президент на националните празници, по време на тържествените зари - проверки да бъдат споменавани имената и на загиналите герои от всички етноси за свободата и обединението на Отечеството, оставили живота си по бойните полета.

 

Национален литературен конкурс
"Евреи и българи - два народа, една родина, една любов"


Класиране:

I НАГРАДА - 250 лв., грамота и книги "Българи и евреи" -1 и 2 том
Мирослава Грозева - 14г., 8 клас, МГ "Атанас Радев" - гр. Ямбол

II НАГРАДА- 200 лв., грамота и книги "Българи и евреи" -1 и 2 том

Мартина Йотова - 17 г., 12 клас, ПГТМ "Христо Ботев" - гр. Ботевград
Лариса Амброзова - 16 г., 10 клас, СОУ "Димитър Благоев" - гр. Свищов

III НАГРАДА - 150 лв., грамота и книги "Българи и евреи" -1 и 2 том

Александра Тодорова - 17 г., 11 клас , СОУ "Вичо Грънчаров" -
гр. Горна Оряховица
Матей Тамахкяров - 17 г., 11 клас, ГПАЕ "Гео Милев" - гр. Бургас


Поощрения /по азбучен ред/: грамоти и книги

• Александра Стефанова - 18 г., 12 клас, Гимназия "Пейо К. Яворов" - гр. Петрич
• Ани Кирова - 17 г., 11 клас, ГПНЕ "Гьоте" - гр. Бургас
• Анита Павлова - 15 г., 9 клас , 134 СОУ "Димчо Дебелянов" - гр. София
• Георги Делев - 18 г., 12 клас, ГПЧЕ ,,Христо Ботев" - гр. Кърджали
• Гергана Раденкова - 18 г., 12 клас, СОУ "Йоан Екзарх Български", гр. Шумен
• Гергина Иванова - 18 г., 12 клас, СОУ "Димчо Дебелянов" - Бургас
• Деница Георгиева - 18 г., 12 клас, ГПЧЕ "Христо Ботев", гр. Кърджали
• Деница Яневска - 18 г., 12 клас, ГПЧЕ"Христо Ботев", гр. Кърджали
• Димитър Чорбаджийски - 10 клас, ПГЛПТ - гр. Казанлък
• Иван Терзиев -134 СОУ "Димчо Дебелянов" - гр. София
• Ивон Пенова - 17 г., 11 клас, Американски колеж "Аркус"- гр. Велико Търново
• Люба Тодорова - 16 г., 10 клас, 2 АЕГ "Томас Джеферсън" - гр. София
• Мартина Бонева - 18 г., 12 клас, ПГ "Велизар Пеев"- гр. Своге
• Нанси Борисова - 18 г., 12 клас, ПМГ "Св. Климент Охридски"- гр. Монтана
• Николай Славков - 17 г., 11 клас, ЕГ "Пловдив" - гр. Пловдив
• Теодора Филипова - 17 г., 11 клас, СОУ "Христо Ботев" - гр. Тутракан








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нова серия протести в подкрепа на "Мини Марица Изток" блокират АМ "Тракия"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: