Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Най-старото дърво по нашите земи се намира в "Аспарухово", за него се носят легенди
Автор: Пламена Николова 14:45 / 22.11.2019Коментари (0)1811
©
Едно от най-старите дървета по нашите земи се намира във варненския квартал "Аспарухово", информира Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.

Това е чинар с обиколка на ствола близо 9 метра и височина – 18 м. Представител е на вида Западен чинар. В миналото мястото около дървото е било поляна, покрай която минавал стария път за местностите Кьошк баглар и Карантината. Близо до дървото е имало стара каменна чешма – “Чинар чешма", която днес не съществува. Това място било посещавано от много варненци. През горещите летни месеци и в празничните дни цели семейства идвали тук на “теферич". А през 20-те години на XX век е имало кафене на това място.

Около старинното дърво витаят поверия и легенди, например за лечебните му свойства – лекува всякакво неразположение, стига човек да седне за известно време до него, плътно опрял гръб в дънера…

В своя дълъг живот дървото е било свидетел на много исторически събития – чужди нашествия, сражения и кръвопролитни войни. Показателен е фактът, че е израстнало в близост до Аспаруховия вал, издигнат за защита на ниския бряг от морски нашествия.

Друга легенда е свързана с основателя на Българската държава. Според нея именно на това дърво хан Аспарух е връзвал коня си и е почивал под дълбоката му сянка…

Дървото направило впечатление и на чешките археолози – братя Шкорпил, които в свои записки, поместени в Известия на Варненското археологическо дружество от 1921 г. отбелязват:

“Близо до Аспаруховия насип край тъкачната фабрика “Прогрес" се намира един чинар, до чешмата, наречена “Чинар чешма". Дървото вътре е кухо (Според някои сведения светкавица обгорила корубата на чинара.): в празнината му могат да се поставят няколко души. Дървото е полуизгоряло, но при все това вирее още. Запазила се е от него половината коруба: тя мери околовръст 3,70 м, диаметърът и е 1,53 м, а дебелината 0,44 м…".

Работниците от текстилната фабрика (бивша “Първи май") също са отдъхвали под чинара. От тези години около ствола са останали метални ограда и пейки с масички, както и табелка с надпис: "Вековно дърво".

През годините са полагани грижи за дървото – за да не изсъхне, корубата му е била почистена и циментирана. Чинарът е обявен за природен паметник през март 1969 г. и не случайно се счита от специалистите за най-старото дърво във Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: