Не сте и предполагали, но чаят от чубрица е изключително полезен

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:40 / 03.03.2024
1171
Градинската чубрица притежава не само кулинарни, но и лечебни свойства, които я правят ценен актив в нашата домакинска аптека. Този непретенциозен зеленчук е известен с богатия си химичен състав, водещ до разнообразни лечебни приложения. В настоящата статия ще разгледаме какви са ползите на чая от чубрица и как може да допринесе за нашето по-добро здраве.

ВАЖНО е да научите за тях!

Химичен състав и лечебни свойства

Градинската чубрица се отличава със своя богат химичен състав. Етеричното масло, получавано от надземната част, е ключов компонент, съдържащо карвакрол и цимен в значителни количества. Освен това, чубрицата включва тимол, парацимол, фенол, както и биологично активни вещества като слуз, горчивина, смоли, витамин С и много други. За какво е полезен чай от чубрица?

Стимулиране на стомашно-чревния тракт

Чаят от чубрица е известен с благоприятния си ефект върху стомашно-чревния тракт. Стимулира жлъчната секреция, увеличава апетита и подобрява процеса на храносмилане.

Бактерицидни свойства

Активните съставки в етеричното масло на чубрица имат бактерицидни свойства, което помага при различни разстройства в червата и действа против повръщане.

Противопаразитарен ефект

Чубрицата може да инхибира жизнената активност на някои видове хелминти, затова е полезна в лечението на паразитарни инфекции. Подпомагане на дихателната система Чаят от чубрица стимулира работата на бронхиалните жлези, помага за отхрачване и е подходящ при проблеми с дихателната система.

Други ползи за здравето

Чубрицата подпомага диурезата, проявява антибактериалните и противогъбични свойства, действа успокояващо и антидепресантно. Освен това, чаят от чубрица помага за намаляване на сърдечната честота, понижава кръвното налягане и има положителен ефект върху нивата на кръвната захар. Чаят от чубрица се явява мощен союзник в поддържането на нашето здраве. Неговите лечебни свойства обхващат различни системи в организма, правейки го ценен природен продукт. Включването му в ежедневната ни рутина може да допринесе за подобряване на общото ни благосъстояние и устойчивост към различни заболявания, информира actualno.com.

Виж коментарите (0)

Още по темата (5425):
19.05.2024 Михаела и Венци спечелиха "Един за друг"
19.05.2024 Павел Симеонов: Месец май е изключително разнообразен и интересен откъм премиерни филми на големия екран
19.05.2024 Зорница Аспарухова-Зузи представя най-нашумелите сериали в момента 
19.05.2024 Гръцкият режисьор Йоргос Лантимос: Светът е по-странен от моите филми
19.05.2024 Крал Чарлз III уважи световноизвестния ни цигулар Васко Василев, двамата разговаряха в Лондон
19.05.2024 Участничка от "Игри на волята" претърпя ужасяващ инцидент, възстанови се като по чудо
Още новини от Любопитни новини:
Михаела и Венци спечелиха "Един за друг"
Антоанет Пепе и Иво Карамански се сгодиха
Павел Симеонов: Месец май е изключително разнообразен и интересен...
Зорница Аспарухова-Зузи представя най-нашумелите сериали в момент...
Гръцкият режисьор Йоргос Лантимос: Светът е по-странен от моите ф...
ТОП 5 новини в тазседмичната класация на Або


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).