Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Невероятната история на една учителка, основала първото БГ училище в Ориндж Каунти
Автор: Екип Burgas24.bg 12:06 / 05.08.2016Коментари (17)1400
©
Ще Ви разкажа накратко моята история. Ако имате въпроси, с радост ще Ви отговоря. Омръзна ми да чета непрекъснато, че българите-емигранти са предатели, родоотстъпници, търсят лесния начин и т.н. 

Убедих се и всеки ден ставам свидетел на това колко по-българи са българите в чужбина. Това пише в писмо до "24 часа онлайн" Малина Гаджева, учител от Пловдив, която преди 11 месеца емигрира в САЩ и основава първото българско училище в Ориндж Каунти. Ето пълното писмо на Гаджева: 

Пристигнахме в САЩ преди 11 месеца. Това беше най-голямата мечта на съпруга ми. От 18 г. пуска "зелена карта" всяка година, но без успех. Миналата година реших и аз да си пробвам късмета и... спечелих. 

Бяхме изправени пред труден избор - аз работех като начален учител в пловдивското училище "Черноризец Храбър", имах успешна кариера, бях в апогея си, съпругът ми работеше като полицай - сбъднатата му детска мечта, не живеехме зле, но не беше и това, което искахме за децата си. 

И трябваше да решим - да останем и да продължаваме така или да зарежем всичко и да започнем от нулата. Уверявам Ви, че изборът е много трудно и страшно нещо. Събрахме живота си в 4 куфара и дойдохме тук с много страхове и с малко очаквания. 

Посрещнаха ни приятели. Установихме се в Ориндж Каунти, Калифорния. В началото аз започнах работа в магазин, а съпругът ми в строителна фирма.

Разбрах, че в съседен град има българска църква и българите се събират в съботите там. Малко преди Коледа отидох на една от службите. Запознах се с Петя и Николай - семейство от Велико Търново. 

Те са тук от години и са успели да организират и да открият българска църква в Ориндж Каунти. Разбраха , че съм учител и както казаха те: "Не можехме да повярваме - Бог те прати". 

Изявиха желание да уча техните и на още едно българско семейство децата на български. Разбрахме се да минат празниците и ще го уточним. След празниците децата, желаещи да учат български, бяха станали от 4 на 12. Сръбската църква (в която се помещава и българската) ни предостави помещение и през януари за пръв път удари звънецът на българското училище. 

Постепенно започнаха да прииждат още и още деца. В момента имам 55 ученици. Имам 4 групи - предучилищна група, деца, които не говорят и не разбират български, начинаеща група и група с напреднали. 

Повечето деца са от смесени бракове и са родени тук. Родителите им обаче държат те да могат да четат и да пишат на български. На първия учебен ден попитах децата защо искат да знаят български. Всички ми отговаряха различно. 

Едно 8 годишно момиченце обаче ме срази с отговора си: "За да бъда независима! Искам, когато си отида в България през лятото и баба и дядо ме заведат на ресторант, те да не ми четат менюто или да ми поръчват неща, които те решат, а това да го правя сама". 

Децата напреднаха много бързо. Вече четат и пишат. Особено се вълнуват от историята. Разпознават всички ханове и царе по портретите им и могат да разкажат подробности за живота на всеки, когото им посочиш.

Давам им домашно да търсят информация за някоя историческа личност. С огромно желание и интерес търсят материали, научават ги и ги разказват. Едно от децата толкова се впечатлило от живота и делото на Левски, че поискало в американското си училище да разкаже за него пред класа. 

С голямо вълнение ми сподели как накрая учителката и целият клас са започнали да ръкопляскат. Друго дете пък толкова се впечатлило от нещата, които изучавахме за поробена България, че след като отишло на ваканция с родителите си и техни семейни приятели, не ги оставило на мира - все за това и разказвало - на закуска, на обяд, на вечеря, на разходка... 

Майка на мои ученици ми писа СМС: "Промила си им мозъците. След работа минах да взема готова храна от един турски ресторант. Седнахме да вечеряме и децата ме питат каква е тази храна. Казах им "Турска". И двамата скочиха от масата: "Мамо, как можа?! Ти знаеш ли, че България е била 500 г. под турско робство?!" и отказаха да вечерят". 

На тържеството по случай завършването на учебната година специален гост ни беше Генералният консул на България в Лос Анжелис г-н Веселин Вълчев. Той остана много приятно изненадан и безкрайно впечатлен от знанията на децата. 

Освен български език, история и география, не пропускаме и всички български празници. Училището ни вече е регистрирано и официално сме първото българско училище в Ориндж Каунти "Отец Паисий".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Браво за това,с което сте се захванали и сте успели за кратко време!
+1
 
 
Нека има повече такива хора , които милеят за Българското.Поклон пред вас
+2
 
 
Браво госпожа Гаджева, много се радвам за вас,внучката ми беше ваша ученичка и още си спомням денят в който им съобщихте че заминавате и колко плакаха всички.Искрено се радвам че сте успели за краткото време което сте там.Надявам се че всичко за което сте мечтали сте го постигнали.Успех и занапред! Добрите хора няма да се загубят където и да са !!!
+2
 
 
Най-после да прочета нещо добро!Браво,БЪЛГАРКО!
+3
 
 
Браво! Дано по света има повече такива ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ!!!
+2
 
 
Истински се радвам за хора които се чувстват успели и нужни ! Как само се усилва любовта като се увеличи разстоянието ,нали ?
+1
 
 
Потвърждава се една стара истина, че само от голямо разстояние може да се оцени голямото в пълното му величие. Сигурен съм, че семейство Гаджеви ще се върнат тук. И че много американски българчета ще заобичат още повече България, когато я посетят и видят с очите си. И че някои от тях ще пожелаят да живеят тук.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: