Невероятно: Музиката повишава ефективността на лекарствата

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:58 / 12.04.2023
361
Доцентът от Мичиганския университет Джейсън Киърнан е открил връзка между слушането на музика и ефективността на някои видове лечение. 

Киърнан забелязал, че ефектът от антиеметичните медикаменти, използвани от пациентите му за облекчаване на гаденето след сеанси на химиотерапия, е по-голям, ако те слушат харесвана от тях музика в продължение на половин час, докато приемат хапчетата. 

Пилотното проучване, в което участвали 12 души, потвърдило това: след музикотерапията тежестта на симптомите намалявала.

Киърнан подчертава, че събраните до момента данни не позволяват да се твърди със сигурност, че положителният ефект е резултат от музиката, а не от вида на лекарствата. 

Проучването обаче е помогнало на лекаря да изкаже предположения за механизма, чрез който мелодиите въздействат върху човешкия мозък.

Той смята, че музиката активира различни неврони в мозъка и влияе върху отделянето на хормони, особено на серотонин - хормонът, който регулира настроението на човека, съобщават от БГНЕС.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Бъркат Дара Екимова с Гери-Никол
Актьор от "Съни бийч" с ново гадже
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: Не ми беше лесно да се разделя с България
В Северните Родопи цъфти "цветето на императорите"
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).