Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Никой не е строил такава сграда преди, свързана е с уискито
Автор: Екип Burgas24.bg 11:01 / 02.02.2023Коментари (0)432
©
На осмия етаж на дестилерията "Порт оф Лейт“ се строи най-новата глава от историята на бума и на краха на шотландското уиски. Тази седмица тук се монтират асансьорите в това, което скоро ще бъде единствената вертикална дестилерия за уиски в Обединеното кралство. Медните казани трябваше да са пристигнали от Елгин, но това е един екип, който е свикнал със забавянето, колкото и дестилаторите на уиски са свикнали да чакат неговия дух да узрее. "Никой не е строил такава сграда преди“, казва съсобственикът на "Порт оф Лейт“ Йън Стърлинг.

Северен Единбург

Ако търсите символа на възхода на шотландската уиски индустрия, тази смела черна колона, извисяваща се на 40 метра в небето над историческото пристанище на Северен Единбург, е точно това. Изграждането на дестилерията отне 4 години и £13.5 млн. и всичките инвестиции идват от индивидуални частни инвеститори. Междувременно Великобритания напусна ЕС (дом на много от най-големите дестинации за износа на шотландско уиски) и станахме свидетели на пандемията и най-тежката криза за разходите за живот за едно поколение и енергийната криза, която удря Обединеното кралство по-силно откъдето и да било в Западна Европа. И отнема огромно количество от енергията, за да се направи уиски. И все пак духът все още е тук. "Докато британската икономика се спъва“, гласи неотдавнашно заглавие в New York Times, "един сектор там процъфтява: уискито“.

"Това е наистина вълнуващо време“, казва Стърлинг. "Ние виждаме себе си като част от новата вълна“. През 2012 г., когато той и неговият съквартирант (а сега съсобственик на "Порт оф Лейт“) Пади Флетчър започнаха да "бъркат в един малък меден дестилатор“ в задния си двор, в Единбург нямаше дестилерия за уиски от почти век. Сега "Порт оф Лейт“ е третата.

След джина

За момента, подобно на много нови дестилатори в Шотландия, "Порт оф Лейт“ прави джин. Досега тя изнасяше в 24 страни, включително Германия, Китай, САЩ, Нова Зеландия, Австралия и Япония. "Но за бога - казва Стърлинг, - всички умират за нашето уиски. След като се случи Брекзит, ние не можахме да внесем бутилките си в страната, а след това не можахме да ги изнесем. Беше пълен кошмар, но в крайна сметка слабият паунд почти компенсира тези загуби. Имахме тълпи от американци, които ни посетиха това лято“.

На около 60 мили на северозапад в Пъртшайър се намира "Глентурет“, най-старата работеща дестилерия в Шотландия, датираща от 1763 г. През 2019 г. тя беше придобита от френския стъклар Лалик и швейцарския предприемач Ханс Йорг Вис. В този прекрасен стар обект изобилстват кристалните полилеи и почернелите бъчви заедно с ресторанта със звезда на Мишлен. Тук, с изглед към реката, откъдето идва водата за уискито, в обновения "Глентурет“, сега се помещават стъклените бутилки на Лалик в стил арт деко от 70 милилитрa, e разпръснат в цялото 15-степенно меню като най-фината мъгла от парижки парфюм.

Ечемик с вода

"В историята на "Глентурет“ е имало толкова много опорни точки, които са го поддържали“, казва управляващият директор Джон Лори. "Глентурет“ беше последната останала дестилерия в Шотландия, която ръчно смесваше своя ечемик с гореща вода, за да измие захарите, един процес, известен като пасиране. "Харесва ни да защитим тази традиция, но използвахме три пъти повече природен газ“, казва той, като потупва новия съд за пюре, сякаш е куче. "Променихме го заради въглеродния отпечатък. Ако знаехме, че енергийната криза ще се случи, щяхме да имаме още по-голяма причина да го направим“.

Сингапур - ненаситен пазар

Това ли е нова златна ера за уискито? "О, определено“, казва Лори. "Откакто стартирахме повторно, ние изнесохме своя бранд на 11 пазара по света. Пускаме нови видове уискита всяка година и всяка година ги разпродаваме“. В бара той посочи един пищен декантер, осветен като звезда. "Това е кристал на Лалик с 33-годишен "Глентурет“ в него“, казва той. "Продаваме го за £10 000 за бутилка. Току-що стартирахме в Сингапур и получихме най-невероятните поръчки заради слабия паунд“.

Междувременно дестилериите продължават да се появяват или отварят отново по цялата земя. Само през последните 6 години са отворени 20, с което общият брой на Шотландия достигна 141. Износът на уиски нарасна с близо 20% през 2021 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: