Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Носенето на червено бельо в Новогодишната нощ ни гарантира щастие и късмет
Автор: Екип Burgas24.bg 15:05 / 30.12.2022Коментари (0)620
©
С наближаването на Новогодишната нощ търсенето на червено бельо, пижами и пуловери нараства драстично. Вярва се, че тези, които носят дрехи в този цвят, ще имат късмет и ще сбъднат всичките си желания. Това убеждение е широко разпространено както сред жените, така и сред мъжете, пише турското издание "Медиа Гюнлугу“.

Въпреки че не е известно точно откъде точно идва идеята за червеното облекло, има много слухове. Един от най-интересните идва от Америка. През 1956 г. Хенри Джордж, който продава бельо, е на ръба на фалита. Изпитвайки финансови затруднения и желаейки да продаде непродаденото си червено бельо, той прави малко проучване, за да се измъкне от дълговата дупка.

Хенри установява, че жените предпочитат червения цвят в комплектите си от бельо и сутиен, но предпочитат черното и бялото, когато си купуват само бикини. Седмица преди Нова година предприемчивият търговец моли всички свои служители да подарят червено бельо на всички жени, които познават. След това трябвало да разкажат, че то носи късмет в новогодишната нощ.

Историята се разпространява в цяла Америка. Търговецът Хенри не само се справил с дълговете си, но и спечелил цяло състояние от допълнителните поръчки. Оттогава се носи легендата за червените дрехи в Новогодишната нощ.

Датчаните хвърлят чинии по вратите

Датчаните пазят старите си съдове за Новогодишната нощ и ги разбиват във вратите на приятелите си малко преди полунощ. Това е техният начин от една страна да покажат любовта си, а от друга - да прогонят лошия късмет.

Във Великобритания се вярва, че първият човек, който пристигне в дома ти в полунощ на 1-ви януари, ще донесе късмет. Най-добре би било той да носи подаръци или лакомства, както и да е с пълен джоб с пари.

В Нидерландия пък имат обичай да горят коледните си елхи на улицата. Това се прави за да се прогонят духовете от предишната година и за да се посрещнат тези на предстоящата година. Вярва се също така, че това носи добър късмет.

Подобно на тях, японците също гонят злите духове по време в навечерието на 1-ви януари. Те обаче окачват въжета на вратите си. Смята се, че това ще им донесе късмет в живота. Когато часовникът удари 00:00, всички японци започват да се смеят с глас. Това прави годината радостна и успешна.

В Испания най-важната традиция в навечерието на Нова година е яденето на грозде. Преди полунощ всеки си приготвя 12 зърна грозде и ги изяжда точно в полунощ, за да бъдат щастливи през следващите 12 месеца.

Германците леят куршуми

В Германия хвърлят разтопено олово в студена вода и се опитват да предскажат бъдещето по неговата форма (нещо като леене на куршум). Също така преди полунощ те оставят по малко храна в чиниите си, за да си осигурят благоденствие.

Кубинците обличат в навечерието на 1-ви януари нови дрехи, взимат празен куфар и се разхождат из къщата с него. Смята се, че това ще им даде възможност да пътуват по-често през следващата година. Мексиканците пък носят червено бельо, за да си осигурят любов и брак през новата година, и жълто бельо, за да привлекат пари.

Швейцарците обличат карнавални костюми и слагат украшения на главата си, които символизират добрите и злите духове. Така те се разделят с лошото и приемат доброто.

Китайците почистват старателно домовете си преди празника, за да се отърват от лошия късмет. Освен това си купуват различни цветя и растения, за които се вярва, че носят късмет и изобилие. Традиция при тях е да раздават пари в червени пликове на децата си.



Още по темата: общо новини по темата: 258
06.12.2023 »
03.12.2023 »
01.12.2023 »
12.11.2023 »
16.01.2023 »
09.01.2023 »
предишна страница [ 1/43 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Закупуване на самолети F-16
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: