Нов документ твърди, че Мачу Пикчу е с грешно име

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
22:09 / 23.03.2022
554
Мачу Пикчу е един от най-известните археологически обекти в света, чудо на архитектурата, което е внимателно проучено от десетилетия и туристическа атракция, която привлича стотици хиляди посетители всяка година, пише "Гардиън".

Но нов академичен документ твърди, че от преоткриването си преди повече от век градът е известен с грешното име.

Перуански историк и водещ археолог в САЩ твърдят, че обектът на световното наследство на ЮНЕСКО е известен инките като Хуайна Пикчу - името на връх с изглед към руините - или просто Пикчу.

В своя документ, публикуван от Ñawpa Pacha: Journal of Andean Archaeology, Донато Амадо Гонсалес от Министерството на културата на Перу и Брайън С. Бауер от Университета на Илинойс Чикаго казват, че са претърсили имена на места на карти от 19-ти век, информация в документи от 17-ти век и оригинални бележки на американския изследовател Хирам Бингам - съвременният откривател на града на инките - и установи, че нито един от източниците не споменава мястото като Мачу Пикчу.

Смята се, че някога е бил лятното убежище на императора на инките Пачакутек, Мачу Пикчу е отново "открит" от Бингам през 1911 г., въпреки че има широко разпространен академичен консенсус, че изгубеният град никога не е бил загубен.

Но Гонзалес и Бауер казват, че техните открития предполагат, че по време на тяхното преоткриване руините са били малко известни, дори сред онези, които са живели в района на Куско в Перу.

"Започнахме с несигурността относно името на руините, когато Бингам ги посещава за първи път и след това прегледахме няколко карти и атласа, отпечатани преди посещението на Бингам в руините", каза Бауер. "Има значителни данни, които предполагат, че градът на инките всъщност се е наричал Пикчу или по-вероятно Хуайна Пикчу.

Изследователите открили, че руините на град на инките, наречен Хуайна Пикчу, се споменават в атлас от 1904 г., публикуван седем години преди Бингам да пристигне в Перу.

Освен това разследващите казват, че през 1911 г. на Бингам му е казано за руините, наречени Хуайна Пикчу по река Урубамба, преди да напусне Куско, за да търси мястото. По-късно синът на земевладелец казал на Бингам през 1912 г., че руините се наричали Хуайна Пикчу.

Според Бауер, най-категоричните връзки с оригиналното име на града на инките са запазени в разкази, написани от испански завоеватели скоро след като те завземат Куско в края на 16-ти век.

"Завършваме със зашеметяващ разказ от края на 16-ти век, когато коренното население на региона обмисля да се върне, за да заеме отново мястото, което те наричат Хуайна Пикчу".

Върхът, който сега е известен като Хуайна Пикчу, остава част от археологическия обект и посетителите могат да стигнат до върха, за най-спиращата дъха гледка към руините.

Въпреки че проучването вероятно ще предизвика нов дебат, малко историци вярват, че се предвижда промяна на името на града.

"Всички имена са измислени и променящи се и няма голяма разлика", казва Наталия Собревила, професор по история на Латинска Америка в университета в Кент. "Сега Мачу Пикчу е утвърдена марка, изключително свързана с перуанската идентичност, така че какъв би бил смисълът да я променяме?"

Перуанският историк добавя: "Както е казал Шекспир: "Туй, което зовем ний Роза, ще ухае сладко под всяко друго име".

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Тези популярни Тик Токъри вече имат втора рожба
Пестим ли гориво, ако изключим климатика на колата?
Още по-голямо щастие сполетя Неделя Щонова след Dancing Stars
Звездите бързо влизат във форма, ето как
Тежка психологическа травма е причина за напълняването на Гаро
Известна красавица с повод да почерпи днес: Нямам време да остаря...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).