Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Обаятелната и талантлива Деница Лафчиева е част от звездите в Лятна академия на изкуствата Бургас
Автор: Иван Сотиров 16:42 / 01.07.2021Коментари (0)2448
©
Първата жена кларинетиска в България, обаятелната и талантлива музикантка Деница Лафчиева ще бъде част от звездния екип на Лятна академия на изкуствата Бургас.

Ако желаете да чуете магнетичната музикантка, която е завладяла с таланта си световните сцени още на съвсем крехка възраст, заповядайте на концерта, който е част от Академия на изкуствата на 06.07., от 19:00 часа, в зала "Тончо Русев“ в Културен дом "НХК“.

Деница Лафчиева е носител на многобройни награди на престижни международни конкурси.

Учила е в някои от най-добрите европейски музикални институции – Виенския университет за музикално и сценично Иикуство, при проф. Питър Шмидл- соло кларнетист на Виенската Филхармония и Кралската Музикална Академия в Лондон. Деница има честта да учи от дете с легендарният кларинетист и преподавател проф. Петко Радев- соло кларинетист на Миланската Скала, в Националната Музикална Академия в София.

На 19 годишна възраст Лафчиева е отличена с наградата "Музикант на годината“ за Дебют на БНР. На 23-годишна възраст Деница получава наградата на Министерството на културата на България за "Голям принос към българската култура“. През същата година тя печели и престижната награда на фондация "Херберт фон Караян" във Виена и двугодишната стипендия на фондация "Херберт фон Караян" за изключителен музикален талант.

Деница прави дебютният си рецитал в престижната зала Wigmore Hall в Лондон през 2007 г. с известната пианистка Виктория Пoстникова, а дебюта си в Weill Hall- Carnegie Hall в Ню Йорк прави през 2008 г. с Мария Принц, последвано от многобройни повторни покани. Следва и дебюта й в Музикферайн, Виена и Сънтори Хол в Токио.

Деница Лафчиева редовно свири със световно известни музиканти като Виктория Постникова, Елдар Неболсин, Кирил Герщайн, Итамар Голан, Катя Сканави, Ашли Уос, Жулиен Куентин, Роман Симович, Джак Либек, Дмитрий Ситковецки, Александър Ситковецки, Албена Данаилова, Лиз Берто, Патрик Галуа и Александър Земцов, Борис Андрианов и много други прекрасни музиканти. Работи с диригенти като Ханну Линту, Лейф Зегерщам, Колин Дейвис, Чарл МакКерас, Генадий Рождественский, Валери Гергиев и др.

Деница е записала многократно концерта за кларинет от W.A. Моцарт за BMG, Ricordi и G7. Записва и редица произведения и за Naxos.

Деница е записвала за много радио и телевизионни компании в света като BBC London, BBC Radio 3, БНТ, БНР, ITV, ORF, RFI, RAI и NHK.

От 2010 г. е соло кларинетист на Филхармоничния Оркестър на Тампере във Финландия, а от 2011 е соло кларинетист и на Симфоничният Оркестър на Юваскюла във Финландия, като с този оркестър заедно с Патрик Галуа тя също се изявява като солист и записва многократно за Naxos.

От 2010 г. Деница Лафчиева заема професорска длъжност в университета в Централна Финландия, от 2015 г. преподава в Консерваторията "Рихард Вагнер" във Виена.

От 2018 година Деница Лафчиева преподава в престижната музикална академия в град Бреша, Италия.

От 2021 година Лафчиева работи заедно с предаването на БНТ1 "Вечната Музика".

Много от нейните студенти вече се радват на международна кариера.

"Деница Лафчиева е изключителен музикант- нейните изпълнения винаги са на най-високо ниво и напълно заслужават най-високите признания! “ пише легендарният диригент Генадий Рождественски.

Билети за концерта, с участието на Деница лафчиева, която е част от Лятна академия на изкуствата, се продават в мрежата на Eventim и на каса "Часовника“, от понеделник до петък, от 10:00 до 18:00 часа.

Телефон: 0894/898098.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: