Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Очите говорят: лицето може да каже повече от думите
Автор: Екип Burgas24.bg 14:50 / 30.08.2021Коментари (0)588
©
Огърлица, която целодневно следи лицевите мимики на носещия я, за да проследи емоционалното му състояние. Това може би звучи като сценарий от научно-фантастичен филм за бъдещето, но е абсолютна реалност. Устройството е създадено от екип учени водени от Ченг Занг, който е преподавател по информационни науки към Факултета по компютърни и информационни науки на престижния университет “Корнел".

Устройството се казва NeckFace и е още едно попълнение в света на т. нар. “носими устройства"- умни джаджи, които потребителят носи, за да изследва определени параметри от ежедневието си. Подобни устройства станаха част от живота на хора от всякакви възрасти и поприща, но обикновено те са във формата на часовник или пък се залепят за тялото. NeckFace е сред малкото носими устройства, които се носят на врата. Но каква изобщо е функцията на това нещо?

Освен в междуличностната комуникация, езикът на тялото, и по-точно неволните лицеви изражения, са голяма помощ и при анализа на вътрешното състояние на човек. Тези неволни мимики се случват за части от секунда и са чудесен прозорец към емоционалния свят. Именно тях проследява огърлицата NeckFace. Поставена по начина, по който се носи тя следи движенията на брадичката и лицето.

На база на направените снимки може да се изготвят доклади за емоционалното състояние, което е важна част при диагностицирането, лечението и ранната диагностика в сферата на умственото здраве. Съществуват и много други потенциални приложения на устройството, например при извършването на физическа или усилена умствена дейност или в събития използващи виртуална реалност

Всъщност това е втората версия на разработката на Занг и екипа му. Първото подобно устройство което те разработват е шлем. Огърлицата обаче носи съществени предимства за носещия я от практична гледна точка. Освен че по този начин не е нужно да се снима цялото лице, което е бонус към опазването на поверителността на потребителя, огърлицата не е толкова обемна колкото шлемът.

А колко точна е тя? По време на тестовете екипът дава на доброволци два различни дизайна. Единият използва две високорезолюционни камери, а другият-инфрачервен сензор. Като база за сравнение е използвана 3D TrueDepth камерата за обемен анализ на iPhone X. Резултатите показват, че огърлиците са почти толкова точни колкото и камерата на смартфона, а версията с две камери е по-точна от тази с инфрачервен анализ.

Езикът на тялото е важна част от комуникационния процес между хората, като често разкрива повече отколкото самият човек може или желае да каже за себе си. Условно той може да се раздели на волеви и неволеви жестове. И докато волевите мимики са резултат от наши съзнателни действия, то неволевите се случват без да го осъзнаваме.

Изследването на тези явления е сравнително модерна дисциплина, но намира приложение в много сфери. Разчитането на езика на тялото е част от ежедневието на правораздавателните органи и изобщо на тези, които се занимават по някаква начин със сигурност. Също така то участва в психологията и психиатрията. Актьорското майсторство е друга професия, в която разбирането на човешките емоции и тяхното изразяване може да отдели най-добрите актьори, от тези които остават на по-посредствено ниво. Друг ярък пример за употребата на езика на тялото са спортовете и най-вече покерът. 

В материал за блъфирането, сайтът за покер новини pokernews.com публикува видео компилация от покер турнири на PokerStars, които изправят едни срещу други Холивудски звезди и професионални играчи. В коментар към него пише “Какво е общото между актьорите и професионалните покер играчи? Те могат да променят изражението на лицето си на момента, за да предадат различна емоция." И наистина, покерът е популярна игра сред холивудските звезди, някои от които, като комикът Кевин Харт, са доста запалени и успешни в тази игра.

Модерното научно поле, което изучава връзката между човешките емоции и мимиките, е основано от д-р Пол Екман, който обикаля целия свят изследвайки неволните лицеви мимики в различни култури. Два от най-важните изводи от тази наука са, че много от тези мимики са универсални независимо от възрастта или географското положение. Друг извод е, че близко до невъзможното тези мимики да бъдат съзнателно контролирани. Но понеже се случват за много кратко време се изисква или много добър специалист или специални камери за да бъдат уловени. Все пак се смята, че човешкият мозък е способен да “прочете" тези мимики у другите и да реагира на тях без това да бъде осъзнато от човека.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
Бомби в училищата
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: