Официално признаха неутралния пол

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
12:36 / 03.04.2014
1154
Австралийският върховен съд отсъди, че вече по закон има пол, различен от мъжки и женски, който се нарича "неутрален пол", предават световните агенции. Казусът бе предизвикан от Нори, който не може да се определи като жена или мъж и започна да се бори за въвеждането на неутрална категория.

Той/тя е роден мъж, но претърпява операция за смяна на пола през 1989 година, за да стане жена. Интервенцията обаче не позволи на Нори да се идентифицира сексуално. Неговата/ нейната кампания нашумя в медиите през 2010 година, когато той/тя бе определен/а за човек с "неспецифичен пол", но впоследствие бе отменено и сертификатът обявен за невалиден. Нори обяви, че се е почувствал/а "социално убит".

Това предизвика шумен отзвук и Апелативният съд в Австралия обяви, че Нори е с "неутрален пол", решение което беше подкрепено и от Върховния съд в сряда. Адвокатите на Нори подкрепиха искането си с тезата си, че той/тя е бил принуден да "живее в лъжа" всеки път, когато трябвало да определя пола си в документи.

Миналата година Германия стана първата страна в Европa, която даде разрешение децата, родени без полът им да бъде ясно идентифициран, да бъдат регистрирани като "с неутрален пол". Новият пол се отбелязва в документа за самоличност с буквата "X". За смяната на половата принадлежност освен желанието на самия гражданин е достатъчна само съответната справка от лекар. В Австралия паспортът е второстепенен документ за идентифициране на личността.

По-важно е кръщелното свидетелство. А в него промяна на пола може да бъде направена след предоставяне на документ за извършена съответна операция.

Върховният съд на Пакистан също има решение от 2010 година да узакони третия пол и всички, които не се смятат нито за мъже, нито за жени, получиха правото да посочват това в документите си.

През 2007 г. парламентът на Испания прие закон, позволяващ на транссексуалните официално да променят името си в документите, без предварително да си правят операция за смяна на пола - достатъчен е документ от психолог и уверение, че в течение на две години са вземали хормонални препарати за смяна на пола. Подобна практика съществува и в Казахстан още от 1999 г. В Иран и Бразилия операциите за смяна на пола са не само разрешени, но и се заплащат от държавата.


Виж коментарите (3)
Още новини от Любопитни новини:
Гала: Аз ще съм баба на внучето си, не на Стефан
Хората над 65 години трябва веднага да спрат да пият алкохол
На фона на огромни загуби: Този шеф похарчи над 7 милиона долара ...
Четири жени са зарязвали Александър Сано
Днес черпят жени с красиви имена
Михаела и Венци спечелиха "Един за друг"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).