Огромна бананова палма расте по централна уличка в наш град

Автор: Пламена Николова
Коментари (2)
15:53 / 20.11.2019
963
Огромна бананова палма впечатлява варненци и гостите на града. Тя расте на тиха малка централна уличка зад Кукления театър във Варна, видя репортер на Varna24.bg.

Палмата е от вида "Муса" и е посадена от стопаните на близкото заведение, които са превърнали в зелен оазис двора му. 

Видът е известен в цял свят като най-студоустойчивия банан. За разлика от останалите банани, листата му издържат на студ и се повреждат при температури под -2°С, а стъблата се повреждат при -7 до -8°С.

В тропическите страни този вид може да достигне 6 м. височина, като образува малки, неядливи плодове. При нашите климатични условия надземната част измръзва щом температурите паднат под нулата, а напролет избива отново. Въпреки това и без специални грижи, дори и в Северна България (на 400 м. н. в.) до есента може да достигне 3 м. А ако се положат някои много прости и не много трудоемки грижи, в Южна България и особено по Черноморието би могъл дори да надхвърли 4,5 м. 

Това, което прави този банан уникален в сравнение с другите не е толкова устойчивостта на корените му на ниски температури, а в способността им да издържат 5-6 месеца в покой без да загинат.

Виж коментарите (2)
Още новини от Любопитни новини:
Защо е трудно да убием муха, дори и с вестник?
Не посягайте към тези храни и коремът ви вече няма да се подува
Валери и Мария Бакалова не са се виждали два месеца
Това ви чака през май според датата ви на раждане
Трик на WhatsApp, за да разберете местоположението на човек, без ...
Керана дебютира в театъра, скоро я гледаме в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).