Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Орбан забрани на Унгария да участва на "Евровизия", била "твърде гей" за него
Автор: Екип Burgas24.bg 20:47 / 27.11.2019Коментари (0)1798
©
Унгария няма да участва в песенния конкурс "Евровизия" през следващата година, като това става на фона на спекулации, че решението е взето, защото надпреварата била "твърде гей" за вкуса на национал-популисткото правителство и началниците на обществената телевизия, пише "Гардиън".

Въпреки че не е била посочена официална причина за оттеглянето, този ход идва на фона на засилване на хомофобската реторика в Унгария, където премиерът Виктор Орбан, който е противник на имигрантите, предприе политика "семейството на първо място", насочена към подпомагане на традиционните семейства и засилване на раждаемостта.

По-рано тази година председателят на унгарския парламент сравни осиновяването на деца от еднополови двойки с педофилия, докато проправителствен телевизионен коментатор определи "Евровизия" като "хомосексуална флотилия" и заяви, че неучастието щяло да е от полза за психичното здраве на страната.

Източник от унгарската обществена телевизия е казал пред "Гардиън", че макар да не е била вътрешно съобщена причина за решението за оттегляне от конкурса, предположението сред служителите е, че сдружаването на "Евровизия" с LGBTQ+ (гейове, лесбийки, бисексуални, транссексуални и др.) културата стои зад решението.

"Не бях изненадан. Това идва от организационната култура на унгарската държавна телевизия", посочил източникът и добавил, че положителното отразяване на правата на ЛГБТ хората в медията се обезкуражава, като се прави изключение само за годишното отразяване на гей парада в Будапеща.

Обществените медии в Унгария са тясно свързани с правителството и играят важна роля за разпространението на неговите послания около миграцията и други проблеми. По-рано унгарският уебсайт index.hu цитира неназовани източници в обществените медии, които спекулират, че причината за оттеглянето вероятно е, че "Евровизия" се смята за "твърде гей".

Говорителят на Орбан Золтан Ковач, определи историята на index.hu като "фалшива новина" в "Туитър", но не посочи друга причина за неучастието на Унгария.

В изявление по имейл до "Гардиън" от унгарската обществена телевизия са изтъкнали: "Вместо да участваме в песенния конкурс "Евровизия" през 2020 г., ще подкрепим пряко стойностните продукции, създадени от талантите на унгарската поп музика."








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Бюджет 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: